Фото: Sputnik

Саміт G20: Ердоган закликав лідерів виконати деякі вимоги РФ для відновлення "зернової угоди", — Bloomberg

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган закликав лідерів G20 задовольнити вимоги Росії щодо "зернової угоди".

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.

Зазначається, що турецький лідер проводить переговори з колегами на полях саміту "Великої двадцятки", який проходить в Індії. Зокрема, Ердоган просить полегшити страхування російського експорту та знову під'єднати Росію до системи SWIFT. За словами індійського чиновника, Анкара намагається знайти консенсус, щоб відновити угоду.

Водночас у виданні зауважили, що після діалогу з Ердоганом члени "Великої двадцятки" будуть закликати до "негайних і безперешкодних поставок зерна, продовольства і добрив з РФ і України". Передбачається, що вони заявлять, що угода важлива для задоволення попиту в країнах, що розвиваються, особливо в Африці, і закличуть покласти край "військовому руйнуванню" зернової інфраструктури.

Завершення "зернової угоди"

Росія 17 липня заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди". 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Водночас 19 липня російський диктатор Володимир Путін заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

Після виходу зі "зернової угоди", Росія почала потужно обстрілювати південні регіони. Щодня армія РФ завдавала ударів по Одеській області. Є загиблі, багато постраждалих, а також зруйновані будівлі та знищені склади зі зерном.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Ердоган 4 вересня провів зустріч із російським диктатором Володимиром Путіним. Проте тоді попри намагання турецькому лідеру не вдалося переконати російського диктатора Володимира Путіна відновити "зернову угоду".

Додамо, в середині серпня стало відомо, що Російська Федерація, Туреччина і Катар працюють над новою тристоронньою "зерновою угодою", яка має прийти на зміну попередній. У ній не передбачена участь України. Агресор пропонує постачати російське зерно в бідні країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.09.2023 12:39