Фото ілюстративне з відкритих джерел

СБУ розслідує кібератаку на "Київстар": підозрюють російські спецслужби

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на одного із національних операторів мобільного зв’язку "Київстар". Одна з версій — хакерська атака спецслужб Росії.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Провадження відкрите за вісьмома статтями Кримінального кодексу України:

  • несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж;
  • створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут;
  • посягання на територіальну цілісність і недоторканність України;
  • державна зрада;
  • диверсія;
  • планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни;
  • порушення законів і звичаїв війни;
  • створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній.

Одна із версій, яку наразі досліджують слідчі СБУ, — за цією хакерською атакою можуть стояти спецслужби РФ.

"Одразу після виникнення інциденту в офіси компанії виїхала оперативно-слідча група СБУ, яка документує всі обставини атаки. Крім того, за місцем події працюють кіберфахівці СБУ, які надають допомогу співробітникам "Київстар" і координують зусилля всіх державних установ для якнайшвидшого відновлення мережі", — зазначили в Службі безпеки України.

Нагадаємо, вранці вівторка, 12 грудня, у роботі українського оператора "Київстар" стався масштабний збій. Користувачі повідомляли про відсутність зв'язку та інтернету. Крім того, не працює сайт оператора.

Як повідомили ЗМІ, причиною масового технічного збою в роботі мобільного оператора стала хакерська атака на ядро мережі. У мережі раніше публікували інформацію про обшуки правоохоронців у "Київстар", однак джерела видання її не підтвердили.

Також після масштабного збою в "Київстар" внаслідок хакерської атаки, співзасновник Monobank Олег Гороховський повідомив про DDoS атаки на їхню систему.

Варто відзначити, що услід за збоями у роботі мобільного оператора "Київстар", виникли й проблеми у його конкурентів з Vodafone. Додаток компанії не працював належним чином.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.12.2023 15:44