Затримання організатора схеми. Джерело: СБУ

Схема для ухилянтів через Придністров’я: СБУ зупинила "прорив" кордону підприємливого рецидивіста (фото, відео)

Служба безпеки України затримала на Одещині рецидивіста. Він хотів "прорвати" кордон і вивезти ухилянтів до невизнаного Придністров’я.

Про це повідомив прес-центр правоохоронного відомства.

"Кіберфахівці Служби безпеки спільно з Держприкордонслужбою та Нацполіцією нейтралізували на Одещині міжнародне злочинне угруповання, яке нелегально переправляло за кордон громадян призовного віку", — йдеться в повідомленні.

Внаслідок спецоперації на "гарячому" затримали організатора банди. Перебуваючи за кермом власного авто, він намагався "прорвати" державний кордон і таким чином вивезти двох ухилянтів до невизнаного Придністров’я. За таку "послугу" отримав від своїх клієнтів загалом сім тисяч доларів.

"Організатором угруповання виявився киянин, який раніше відбував покарання за наркоторгівлю. До створення каналу нелегальної міграції він залучив двох спільників — мешканців так званої "ПМР". Для пошуку ухилянтів вони створили спеціалізований Telegram-канал, який адміністрували з території невизнаного Придністров’я. На ньому пропонували військовозобов’язаним за гроші уникнути мобілізації через втечу за кордон", — пояснили суть схеми в СБУ.

Слідчі встановили, що зловмисник "гарантували" потенційним призовникам, що переправлять їх до однієї з європейських країн в обхід контрольно-пропускних пунктів через "придністровське" квазіутворення. Організатор угруповання використовував власний приватний будинок на прикордонні Одещини як "перевальний пункт" для збору ухилянтів. Там вони проходили інструктаж щодо часу та місця нелегального переходу через кордон, а також відпрацьовували алгоритм дій на випадок затримання правоохоронцями.

Під час обшуків за місцями перебування організатора "схеми" виявлено:

  • банківські картки та мобільні телефони з доказами незаконної діяльності;
  • готівку в іноземній валюті, одержану злочинним шляхом.

"Затриманому повідомлено про підозру за статтею Кримінального кодексу України "Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене за попередньою змовою групою осіб". Зловмисникам загрожує до семи років тюрми", — підсумували в СБУ.

Нагадаємо, що четверо чоловіків хотіли переплисти річку Тису за допомогою надувного кола у вигляді "ватрушки". Таким чином ухилянти намагалися потрапити на територію Румунії. Впродовж останнього тижня прикордонники Мукачівського загону запобігли 34 спробам порушення державного рубежу, у результаті чого затримали 56 осіб. Традиційно, більшість спроб зафіксували на українсько-румунській ділянці кордону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.10.2023 15:23