Фото: Telegram Дениса Шмигаля

Шмигаль ініціює зустріч з фінансовими донорами через проблеми з бюджетом

Можлива затримка фінансової допомоги Україні суттєво вдарить по життєдіяльності держави. У зв'язку з цим глава українського уряду Денис Шмигаль звернувся до міжнародних донорів та ініціював зустріч із ними.

Про це повідомляє Bloomberg. За даними видання, у листі до координаційної групи, яка контролює кошти, Денис Шмигаль наголосив, що Україні фінансування потрібне вже наступного місяця. Воно має бути спрямоване на потреби основного бюджету.

"Для підтримки макроекономічної стабільності вкрай важливо, щоб ми отримували достатнє, оперативне та передбачуване зовнішнє фінансування, починаючи з січня 2024 року", — йдеться у листі.

Шмигаль переконаний, що наразі не доцільно вести дискусію щодо проектів відновлення та реконструкції в Україні, адже Київ бореться за виживання.

"Ми не можемо чекати до березня, щоб фінансувати наші соціальні потреби", — зауважив Шмигаль.

За даними Bloomberg, бюджет України може зіткнутися з дефіцитом вже у перші два місяці наступного року, заявив раніше міністр фінансів Сергій Марченко. Поки незрозуміло, як одержувачі відреагували на лист і чи погодились вони на зустріч раніше.

За прогнозами Національного банку України, наша держава і надалі залежатиме від міжнародної допомоги. Зокрема без додаткового фінансування партнерів розвиток економіки неможливий.

Нагадаємо, за даними Мінекономіки, у наступному році в Україні можуть затримати виплату пенсій та зарплат державним службовцям. Такий розвиток подій можливий, якщо Євросоюз і США не нададуть обіцяну фінансову допомогу на початку 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.12.2023 21:56