Фото: Facebook Денис Шмигаль

Шмигаль назвав суму, яку потребуватиме Україна для закриття дефіциту бюджету у 2024 році

Україна потребуватиме близько 42 мільярди фінансової підтримки, щоб закрити дефіцит бюджету у 2024 році.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на щорічних осінніх зборах Міжнародного валютного фонду та Групи Світового банку.

"Міжнародна підтримка — один з основних факторів, що допоміг Україні вистояти проти повномасштабної російської агресії. Дефіцит бюджету наступного року складе близько 21% ВВП", — заявив він.

Шмигаль додав, що Україна розраховує на підтримку партнерів. 

"Співпраця з партнерами дозволить уряду виконувати основні соціальні зобов’язання: виплачувати пенсії, зарплати лікарям та вчителям, допомагати тим, кому Росія зруйнувала домівки", — наголосив прем’єр.

Також очільник українського уряду висловив вдячність усім країнам-партнерам та міжнародним фінансовим організаціям, за підтримку, надану Україні протягом повномасштабної війни. 

Зростання держборгу України

Станом на 31 липня 2023 року державний та гарантований державою борг України становив 4,86 трильйона гривень або 132,92 мільярда доларів. Протягом липня сума держборгу збільшилася.

Так, у національній валюті держборг України у липні збільшився на 146,23 мільярдів гривень. Це є найбільший показник в історії нашої держави. В Мінфіні пояснили, що державний борг склав 4,52 трильйона гривень (123,63 мільярда доларів США) або 93,02% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу.

Нагадаємо, за попередніми оцінками експертів, середній офіційний курс долара в Україні за підсумками 2024 року становитиме 41,1 гривню за долар. Проте невідомо як чітко все буде розвиватися на валютному ринку, адже зараз є багато факторів, на які не можна вплинути та спрогнозувати курс найближчим часом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.10.2023 13:36