Фото: kremlin.ru

Сі Цзіньпін пообіцяв підтримку Путіну у захисті суверенітету РФ, — Bloomberg

Китайська Народна Республіка підтримуватиме зусилля Російської Федерації щодо захисту свого "національного суверенітету", безпеки та інтересів. Таким чином глава КНР Сі Цзіньпін висловив підтримку президенту РФ Володимиру Путіну.

Про це пише видання Bloomberg.

За даними джерела, Сі також запевнив, що зміцнення зв'язків Москви та Пекіна є довгостроковим рішенням. За його словами, Китай зацікавлений у співпраці з Росією для забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки. Також у КНР хочуть швидше побудувати новий газопровід. Йдеться про конструкцію "Сила Сибіру-2", яку планується провести через Монголію.

Видання зауважує, що цей проект є довгостроковим та допоможе збільшити загальний обсяг постачання російського газу в Китай. Кремль розраховує на те, що її впливовий азійський сусід замінить Європу як її основного споживача газу.

За словами старшого наукового співробітника Азійського товариства в Нью-Йорку Філіпа Іванова, у міру поглиблення відносин Росії та Китаю у Москви стає дедалі менше можливостей вибору. Так, у Кремлі розуміють своє скрутне становище.

Експерт додав, що попри риторику Сі Цзіньпіна, інвестиції Китаю в Росію залишаються непропорційно малими.

"Китайські компанії побоюються політичних ризиків, вторинних санкцій, корупції та загальної непередбачуваності російського ринку", — наголосив він.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін і його китайський колега Сі Цзіньпін після виступу на третьому міжнародному форумі "Єдиний пояс, єдиний шлях" у середу, 18 жовтня, провели тривалі переговори. На них обговорили співпрацю, дали свою оцінку світовому порядку та натякнули на створення своїх правил у міжнародній політиці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.10.2023 07:01