Фото: соцмережа X Сікорського

Сікорський: "Польща розглядає можливість збивати російські ракети над Україною"

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Варшава розглядає пропозицію Києва збивати російські ракети, що прямують у бік Польщі, поки вони перебувають у повітряному просторі України.

Про це повідомляє BBC.

Як зазначає джерело, ця пропозиція була включена до угоди про спільну оборону між двома країнами, підписаної під час візиту президента Володимира Зеленського до Варшави на початку цього тижня.

"На даному етапі це лише ідея. У нашій угоді йдеться про те, що ми вивчимо цю ідею", — заявив Сікорський Американському інституту підприємництва у Вашингтоні.

Він повідомив, що деякі російські ракети, випущені з району Санкт-Петербурга за українськими цілями в районі західного міста Львова, неподалік польського кордону, перетнули територію Білорусі та увійшли до повітряного простору Польщі приблизно на 40 секунд, перш ніж повернутися до своїх цілей в Україні. Сікорський визнав, що такий короткий проміжок часу залишив Польщі мало часу для реагування. Проте теоретично ця пропозиція поширюватиметься на будь-яку ракету, яка перетинатиме Захід України у напрямку Польщі.

"Ми є прифронтовою державою, і російські ракети порушують наш повітряний простір. Наша дилема полягає у наступному. Якщо ми збиватимемо їх лише тоді, коли вони увійдуть до нашого повітряного простору, то уламки становитимуть загрозу для наших громадян та нашої власності. А українці кажуть: "Будь ласка, ми не заперечуватимемо, зробіть це в нашому повітряному просторі, коли їм загрожує неминуча небезпека вторгнення на територію Польщі. На мою думку, це самооборона, але ми вивчаємо цю ідею", — сказав Сікорський.

Глава польського МЗС  повідомив, що в грудні 2022 року російська ракета впала неподалік його будинку в Бидгощі, приблизно за 500 кілометрів від білоруського кордону, нікому не завдавши шкоди. Двоє громадян Польщі загинули внаслідок падіння уламків, коли місяцем раніше Україна збила російську ракету неподалік польського кордону.

Раніше на цьому тижні міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш заявив, що Варшава проконсультується зі своїми союзниками щодо НАТО та отримає їхню згоду, перш ніж намагатися збивати російські ракети.

Нагадаємо, 10 липня сайт RMF24 повідомляв, що Польща працює над тим, щоби залучити до підтримки легіону з українців за кордоном, яких тренуватимуть у Польщі, інші європейські держави. Анонсоване створення такого військового підрозділу вже викликало чималий інтерес. Зазначається, що йдеться про Український легіон, створення якого передбачене двосторонньою безпековою угодою України з Польщею.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 13.07.2024 10:26