Фото: eeas.europa.eu

Скільки до березня Євросоюз передасть Україні обіцяних снарядів: заява Борреля

Європейський Союз передасть Україні половину від обіцяного мільйона артилерійських снарядів вже до березня 2024 року. Водночас не всі країни-члени вже надіслали свій внесок.

Таку заяву зробив верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

За його словами, ще у березні 2023 році Євросоюз пообіцяв передати Києву мільйон артилерійських снарядів протягом одного року. Згідно з наявною інформацією, вже до березня 2024 року Україна отримає 524 тисячі снарядів. Це — 52% від поставленої цілі. Боррель також звернув увагу, що не всі держави-члени вже надіслали свій внесок.

"Ми знаємо, що на передовій йде запекла битва, що нашим українським друзям терміново потрібно більше боєприпасів і що ми далеко від мети. Проте ми також з самого початку знали, що мета, поставлена ​​минулого року, була дуже амбітною", — зазначив він.

Боррель нагадав про дефіцит снарядів у світі та проблеми в ланцюжку постачання. А також те, що для нових інвестицій потрібно більше часу, тому це одна з причин затримки.

"Я передав чітке повідомлення державам-членам, що нам потрібно робити більше і швидше. Європейське оборонне агентство підписало 60 рамкових контрактів з європейськими виробниками для спільної закупівлі боєприпасів калібру 155 міліметрів. У нас ще є вільні потужності на 1,5 мільярда євро, які ми можемо освоїти, і я закликав країни-члени ЄС розміщувати більше замовлень", — резюмував він.

Нагадаємо, за даними Bloomberg, міністр оборони Рустем Умєров написав своїм колегам з Європейського Союзу відповідного листа, в якому описав величезну чисельну перевагу, з якою стикаються українські війська, намагаючись відбити нові напади Росії. Він вказав, що Україна не може випускати понад 2 000 снарядів на день для лінії фронту, яка простягається на 1 500 кілометрів. Це менше третини боєприпасів, які використовує Росія.

Раніше сьогодні міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що його країна та ще щонайменше сім інших держав Європейського Союзу, включаючи Польщу та країни Балтії, готові виділити більше грошей на досягнення мети — 1 мільйона снарядів для України до березня поточного року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.02.2024 22:14