Ханно Певкур. Фото: Priit Mürk/ERR

Вісім країн Євросоюзу готові виділити Україні більше грошей для постачання 1 млн снарядів

Естонія та ще щонайменше сім інших країн Європейського союзу, включаючи Польщу та країни Балтії, готові виділити більше грошей на досягнення мети — 1 мільйона снарядів для України до березня поточного року.

Про це заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур, повідомляє видання Bloomberg.

За словами політика, в Україну було поставлено лише третину з мільйона снарядів, а ще 30% мають бути доставлені до березня.

"Нам все ще не вистачає приблизно третина цієї кількості. Ось чому нам потрібно дати чіткий сигнал, що у нас є або снаряди або гроші", — заявив Певкур.

Також він вказав на оцінки ЄС, згідно з якими цього року блок має намір виготовити до 1,4 мільйона снарядів, що означає потроєння темпів виробництва.

Очільник естонського оборонного міністерства додав, що очікує на зустрічі у Брюсселі взяття зобов'язань союзниками віднайти снаряди чи їх фінансування для України.

Водночас міністр оборони Латвії Андріс Спрудс заявив агентству Bloomberg, що він "дуже оптимістичний і впевнений, що найближчим часом ми зберемо один мільйон", додавши, що, всупереч "деяким труднощам", ціль має бути досягнута до кінця терміну.

 

Допомога Україні в розрізі країн. Скріншот з Bloomberg

Додамо, що Верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель на зустрічі 31 січня заявив, що міністри оборони Євросоюзу надали плани з досягнення мети в 1 мільйон снарядів для України.

"Україні потрібно більше боєприпасів, існує великий дисбаланс щодо вогневої потужності однієї сторони порівняно з іншою, і цю прогалину необхідно заповнити", — сказав він.

Нагадаємо, 31 січня Україна може отримати високоточні реактивні снаряди малого діаметра GLSDB. Їх Сполучені Штати Америки обіцяли ще 2023 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.01.2024 13:56