Дрон MAGURA V5. Джерело: president.gov.ua

Скільки кораблів підбили українські дрони MAGURA V5 за півтора року: відповідь ГУР

Головне управління розвідки Міністерства оборони України за півтора року завдяки безекіпажним морським дронам MAGURA V5 українського виробництва уразило 18 російських суден.

Про це заявив командир спецпідрозділу ГУР Group 13 із позивним "Тринадцятий", який розповів про бойову роботу з безекіпажними морськими дронами MAGURA V5 в інтерв’ю для Deutsche Welle.

"Фактично чорноморський флот Росії у Криму капітулював. Усе найсучасніше та найнеобхідніше Росія вже вивела зі Севастополя. Він паралізований цей флот. Зараз він їсть гроші з бюджету Росії, хоча свої функції виконувати не може", ― сказав "Тринадцятий".

Ударний морський дрон українського виробництва MAGURA V5 здатен долати відстань понад 800 кілометрів. Його швидкість — 80 км/год, а бойова частина — 250 кілограмів.

"Ми не гналися за збільшенням бойової частини, щоби знищити корабель одним влучанням. Ми пішли іншим шляхом: атакували зграєю, завдавали п’ять і більше уражень великим кораблям, що спричиняло критичні пошкодження", ― пояснив розвідник.

Що відомо про дрон Magura V5

Український багатоцільовий надводний безпілотний човен, розроблений для ГУР Міністерства оборони України. Здатен виконувати спостереження, розвідку, патрулювання, пошуково-рятувальні роботи, протимінну боротьбу, охорону морського флоту, але передусім відомий за ударною роллю.

У листопаді 2022 року український уряд анонсував розробку українського бойового надводного безпілотника дальністю до 800 км. Вперше його представили на виставці International Defence Industry Fair (IDEF) 2023 року в Стамбулі.

Першою ціллю морських безпілотників ГУР 24 травня 2023 року став російський розвідувальний корабель "Іван Хурс", успішно атакований трьома дронами за 140 кілометрів на північний схід від протоки Босфор.

Нагадаємо, що фахівці Political Science and Security Studies Journal визнали український морський дрон Magura V5 найрезультативнішим під час російсько-української війни. Такі дрони уразили чимало кораблів країни-агресора, а вісім з яких знищили повністю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.08.2024 12:34