Джо Байден. Джерело: Facebook

Скільки країн готові передати Україні системи Patriot: заява Байдена

Україна може отримати системи протиповітряної оборони Patriot від п'яти країн. Союзники виразили готовність передати Києву цінне озброєння.

Відповідну заяву на спільній прес-конференції з лідером України Володимиром Зеленським зробив президент США Джо Байден.

"Ми маємо підтримку п'яти країн щодо надання систем Patriot. Також ми даємо знати країнам, які чекають від нас постачання Patriot в майбутньому, що їм доведеться почекати. Ми все будемо передавати зараз Україні", — йдеться у заяві Байдена.

Зеленський у відповідь нагадав, що Україна нагально потребує сім таких зенітно-ракетних комплексів.

"Ми нагально потребуємо сім систем Patriot. Ми обговорювали можливість отримати п'ять з них, це правда. І ми працюємо над цим. Це не означає, що вони будуть у нас завтра, але ми бачимо у найближчому майбутньому хороші результати для України", — додав президент України.

Раніше повідомлялось, що Німеччина передає Україні, з урахуванням третьої системи протиповітряної оборони Patriot, чверть власного запасу цих установок.

До того ж журналісти зауважили, що інші союзники України, зокрема США і Румунія, також розглядають можливість надіслати по одній батареї Patriot.

Як відомо, раніше президент України Володимир Зеленський терміново запросив 25 систем протиповітряної оборони Patriot для захисту від посилення російських повітряних атак, спрямованих на українські міста та інфраструктуру. За його словами, деякі зі союзників навіть знають, де потрібно розмістити системи. До того ж аналоги Patriot теж можуть бути ефективними проти російських ударів.

Нагадаємо, 22 травня президент Румунії Клаус Йоганніс заявляв, що Україна може отримати від Румунії протиракетну систему Patriot лише за умови, що таке рішення не призведе до послаблення її протиповітряної оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.06.2024 23:51