Фото: соцмережі

Скільки Україна знищила або пошкодила російських літаків у ворожому тилу: статистика росЗМІ

Російська Федерація зазнала щонайменше дев'ять атак на свої авіабази, які були організовані українськими спецслужбами та Збройними силами. Внаслідок успішних ударів на російські регіони, тимчасово окупований Крим та Білорусь було знищено або пошкоджено щонайменше 24 літаки з початку повномасштабного вторгнення РФ.

Відповідну статистику виклало російське видання "Верстка", яке проаналізувало повідомлення міноборони РФ, ЗМІ та OSINT-дослідників.

За даними джерела, перша атака відбулася на другий день вторгнення — 25 лютого. На аеродромі Міллерово в Ростовській області згорів один транспортний літак. Різні джерела писали, що удар був завданий безпілотником або ракетою "Точка-У".

Наймасштабніший і найбільш успішний удар з боку України відбувся 9 серпня 2022 року по аеродрому "Саки" в Криму. Тоді Росія втратила чотири винищувачі Су-30СМ і сім бомбардувальників Су-24М.

5 грудня 2022 року безпілотники атакували аеродроми Енгельс-2 і Дягілєво в Саратовській і Рязанській областях — тоді ушкоджень зазнали три літаки: два стратегічні бомбардувальники Ту-95 і Ту-22м3.

Інфографіка: "Верстка"

Наступна атака була 28 лютого 2023 року. Її ціллю був російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 на військовому аеродромі Мачулищі під білоруським Мінськом. Судно намагалися підірвати за допомогою квадрокоптерів, але воно отримало лише пошкодження.

На початку травня українські дрони атакували аеродром у населеному пункті Сєща в Брянській області — тоді пошкодили транспортний літак Ан-124.

Три успішні атаки були в серпні: 19, 21 і 30 серпня по аеродромах у Новгородській, Калузькій і Псковській областях Російської Федерації. У підсумку були знищені два бомбардувальники Ту-22М, пошкоджені чотири транспортних Іл-76 і ще один неназваний літак.

Нічна "бавовна" у Росії

Вночі 30 серпня у низці областей Росії пролунали вибухи. Зафіксовано значні влучання у важливі об'єкти. Зокрема, неспокійно цієї ночі було у шести областях країни-агресорки. Зокрема, вибухи лунали у Псковській, Брянській, Орловській, Калузькій, Рязанській областях та у Підмосков'ї.

Внаслідок атаки безпілотників на Підмосков'я та Псковську область зафіксовано влучання по аеропорту. Там сталася пожежа в декількох транспортних літаках Іл-76. Місцеві Telegram-канали стверджують, що псковський аеропорт атакували щонайменше десять безпілотників. Також пропагандисти повідомляють, що після вибухів аеропорт Пскова не обслуговуватиме цивільні рейси 30 серпня.

У Калузькій області сталося влучання в резервуар для нафтопродуктів у Дзержинському районі. Крім того, за даними пропагандистів, пожежа також сталася і в районі військової частини 64044. Це місце розташування другої бригади спецназу ГРУ у Проміжницях, яка брала участь у вторгненні в Україну.

Влучання зафіксували й у Брянську. У місті спалахнула пожежа на найбільшому російському заводі із виробництва мікроелектроніки "Кремній ЕЛ".

Нагадаємо, 30 серпня радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що Служба безпеки України завдала потужного удару по колаборантах, які мали намір провести фейкові вибори у Запорізькій області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.08.2023 21:35