Фото: konkurent.ua

Скільки українців можуть виїхати за кордон у 2024-2025 роках: невтішний прогноз НБУ

У 2024–2025 роках очікується подальший відплив українських мігрантів за кордон. Очікується, що територію України за цей період може покинути близько 700 тисяч людей.

Про це йдеться у липневому інфляційному звіті Національного банку України.

Регулятор наголосив, що однією з причини міграції українців за кордон можуть стати проблеми в енергетичному секторі деражви. Зокрема, у звіті зауважується, що значні руйнування енергетичної системи, які супроводжуються тривалими відключеннями електроенергії, підвищують ризики для опалювального сезону. Крім побутових складнощів, часті відключення негативно впливають на виробничі процеси, що зменшує економічну активність і попит на робочу силу, додатково стимулюючи міграцію.

До того ж ще однієї причиною для масового виїзду наших громадян за кордон стане повільна нормалізація економічних умов через високі безпекові ризики.

"Переважають негативні ризики ще більшого відпливу мігрантів за кордон, меншого та пізнішого їх повернення. Вагомими чинниками цього можуть стати законодавчі рішення урядів країн-реципієнтів щодо поглиблення інтеграції українських мігрантів у країнах перебування, а їхніх дітей — в освітніх системах країн перебування, і, відповідно, збільшення схильності до об'єднання родин за кордоном", — зауважили там.

В НБУ очікують, що "чисте повернення мігрантів" до України почнеться у 2026 році та буде поступовим. Так може повернутися близько 400 тисяч осіб. Цьому має посприяти швидке відновлення житла, інфраструктури та створення нових робочих місць завдяки пожвавленню економіки.

"Кількість внутрішньо переміщених осіб також залишатиметься значною, бо згідно з опитуваннями значна їх частка не має куди повертатися через значні руйнування", — йдеться у звіті.

Нагадаємо, раніше у НБУ спрогнозували, що інфляція в Україні дещо зросте та наприкінці 2024 року становитиме 8,5%. Проте надалі, у 2025-2026 роках, очікується її розворот у бік зниження. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.08.2024 20:40