Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

Скільки українців незаконно утримує Росія: заява омбудсмена

Російська Федерація незаконно утримує понад 14 тисяч українців. Це діти, військовополонені та цивільні.

Таку заяву зробив омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець, пише "Інтерфакс-Україна". Він також наголосив, що робота з повернення цивільних є найскладнішою.

"Повертаючи три категорії громадян України — це діти, військовополонені, цивільні — саме щодо цивільних це найскладніша робота", — заявив він.

За словами Лубінця, у випадку повернення цивільних не йдеться про обмін, як у ситуації з військовополоненими.

"Міняти ми їх не можемо, якихось додаткових впливів на Російську Федерацію в нас напряму немає. У нас немає навіть юридичної бази, на підставі якої нам можна проводити цей процес", — підкреслив Лубінець.

Омбудсмен також прокоментував нещодавнє звільнення цивільних, зазначивши, що це був перший випадок, коли участь у звільненні людей взяв Ватикан. Раніше Ватикан допомагав у поверненні дітей.

Раніше повідомлялось, що 28 червня Україна повернула додому з російського полону ще десятьох людей. Перші хвилини цього процесу були дуже емоційними та зворушливими.

Нагадаємо, що 25 червня в межах обміну 90 українців повернулися додому з російського полону. Цьому процесу активно сприяли Об'єднані Арабські Емірати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.06.2024 13:44