Фото: Facebook-сторінка Рустема Умєрова

Скільки Україні не вистачає мільярдів на оборонні витрати: Умєров приголомшив сумою

Україні щорічно на оборону потрібно понад три трильйони гривень. До кінця цього року нашій державі на ці потреби бракує ще щонайменше 250 мільярдів. 

Про це заявив новообраний міністр оборони Рустем Умєров під час засідання Верховної Ради 6 вересня.

"Буду звертатися щодо грошового забезпечення, а потім з Міністерством фінансів відпрацюємо і спільну позицію. Буду просити 251 мільярд, з яких: 227 мільярдів — на грошове забезпечення на жовтень-грудень і 24 мільярди гривень — на одноразову грошову допомогу", — наголосив він.

Міністр оборонного відомства також додав, що з кожним днем військові витрати збільшуються. За його словами, понад три трильйони гривень потрібні Україні щорічно. Із них 1,6 трильйона гривень для сектору безпеки й оборони.

До того ж Умєров наголосив, що дохідна частина бюджету — 1,4 трильйона гривень. Тобто додатково потрібно понад 1,5 трильйона гривень.

"Наразі у сектор безпеки й оборони залучені понад один мільйон людей, із них понад 800 тисяч перебувають у Збройних силах України", — наголосив він.

За його словами, порівнюючи з 2021 роком, оборонні витрати збільшились більш ніж у шість разів, а витрати на ЗСУ — майже в десять разів.

"Оборонний бюджет складає третину ВВП, гігантська для будь-якої економіки світу цифра. Лише до кінця цього року нам потрібно буде додатково 250 мільярдів гривень на грошове забезпечення", — зауважив міністр.

Нагадаємо, раніше Міністерство фінансів повідомило, що у 2023 році виплати військовим становили третину від загального бюджету і стали найбільшою статтею видатків. За період з січня по липень на утримання бійців спрямували майже 520 мільярдів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.09.2023 20:49