Фото ілюстративне з відкритих джерел

Скільки Євросоюзу коштуватиме членство України: експерти зробили прогноз

У разі вступу України до Євросоюзу їй надходитиме до 17% загального бюджету блоку. У найближчі роки це матиме різні наслідки для різних країн Європи.

Такі прогнози дали дослідники німецького інституту "Institut der deutschen Wirtschaft". Цей прогноз розрахований до 2027 року.

Під час аналізу інститут оцінював населення України у 31 мільйон осіб (43,8 мільйона до повномасштабного вторгнення) та площу сіль господарських земель у 27,9 мільйона гектарів (32,9 мільйона до війни).

"Якщо Україна приєднається до Європейського Союзу в найближчі декілька років, це матиме різноманітні наслідки. Не в останню чергу таке приєднання вплине на бюджет ЄС. Як густонаселена, не дуже заможна та сільськогосподарська країна, можна передбачити, що Україна матиме право на значні фінансові ресурси з бюджету ЄС", — зазначили експерти.

Вони додали, що, попри велику невизначеність, яка наразі все ще існує щодо вступу України, наприклад, щодо точного формального дизайну чи часових рамок, кількісна оцінка витрат є важливою для подальших дебатів.

Згідно з оцінкою цього звіту, фінансові наслідки повноправного членства України в поточній багаторічній фінансовій програмі (MFF) на 2021-2027 роки – приблизно від 130 до 190 мільярдів євро, залежно від того, які припущення зроблені щодо площі ріллі та населення України. З них від 70 до 90 мільярдів євро буде виділено на сільськогосподарські субсидії та від 50 до 90 мільярдів євро на політику згуртованості.

"Зважаючи на такий обсяг, Євросоюз повинен бути готовий до реформ. Лише в такий спосіб політичне рішення тісніше прив’язати Україну до себе перспективою вступу може викликати довіру. Це стосується, з одного боку, інституційного рівня, але це також стосується фіскального рівня. Зміна бюджету ЄС може допомогти забезпечити необхідні фінансові ресурси. Можливою відправною точкою для цього може бути політика згуртованості. Оскільки основною метою європейської політики єдності є підтримка менш розвинутих регіонів, перерозподіл було б логічним, якби розширення включало Україну", — наголосили в німецькому інституті.

Нагадаємо, що італійська влада виступає за те, щоби саміт Євросоюзу, який відбудеться 14-15 грудня, дав "зелене світло" на початок переговорів про приєднання України до блоку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.12.2023 22:56