Фото ілюстративне зі соцмереж

Служба зовнішньої розвідки закликає українців утримуватися від поїздок до однієї з сусідніх країн

Служба зовнішньої розвідки України попередила громадян про ризики, які пов'язані з поїздками до Білорусі. Українців закликають відмовитись від відвідування цієї країни.

Як повідомляють у прес-службі відомства, після прибуття громадян України на територію Білорусі їх будуть піддавати фільтраційним заходам.

Зокрема, йдеться про опитування щодо мети приїзду, особистих даних, політичних поглядів тощо. Водночас українці можуть потрапити на білоруську територію через інші країни, які межують з Республікою Білорусь, окрім України.

"Особисті телефони вилучаються для більш поглибленого аналізу — їх підключають до спеціалізованого "криміналістичного софту" для того, щоб вилучити інформацію з Telegram, Signal, WhatsApp та інших месенджерів. Навіть видалені діалоги чи окремі повідомлення відновлюються", — наголошують у розвідці.

Зазначається, що саме на цьому етапі є ризик бути затриманим, оскільки трактування отриманої інформації з телефона громадянина може бути непередбачуваним й нести за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі. У розвідці наголошують, що українці на території Білорусі, як і у Росії, піддаються пильній увазі з боку спеціальних служб цих країни та правоохоронних органів.

"За наявності інформування чи передачі даних, які для білоруської влади є чутливими, трапляються випадки депортації з країни чи звинувачення, які тягнуть за собою кримінальну відповідальність за статтею про екстремізм. Пам’ятайте, що ухвалюючи рішення про поїздку на територію білорусі, ваші права можуть бути порушені у будь-який момент", — йдеться у повідомленні.

Варто наголосити, що на білоруській території діє Консульський відділ Посольства України в Республіці Білорусь, до якого можуть звернутися громадяни України. Телефон: +375 17 283 19 89.

Нагадаємо, раніше міністерство оборони Білорусі повідомляло, що привело механізовані підрозділи своєї армії до готовності виконувати завданняПопередньо, білоруська техніка мала направитись у Гомельську і Мозирську область, які межують з Україною. Водночас речник Держприкордонслужби Андрій Демченко заявляв, що переміщення білоруської техніки поряд з українським кордоном не фіксувалося.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.08.2024 15:08