Ілон Маск. Джерело: Bloomberg

Соцмережу X Ілона Маска назвали найбільшим джерелом поширення дезінформації у ЄС

Європейський Союз закликав посилити пильність у боротьбі з російською "війною ідей". Віце-президентка Європейської комісії Вера Йоурова заявила, що платформа може вплинути на національні та європейські вибори наступного року.

Про це повідомив Bloomberg.

"Це багатомільйонна зброя масової маніпуляції, націлена як на росіян, так і на європейців та решту світу. Варто усунути цей ризик. Зокрема, ми маємо очікувати, що Кремль й інші проявлятимуть активність перед виборами в Європі", — заявила вона.

Євросоюз оприлюднив звіти про те, як кожна з великих технологічних компаній, включно з Facebook Meta Platforms Inc., Google Alphabet Inc. і TikTok ByteDance Ltd., справляється з боротьбою з дезінформацією.

Більшість основних платформ погодилися співпрацювати з Євросоюзом над добровільним кодексом поведінки, метою якого є встановлення галузевих стандартів для перевірки фактів та інших заходів. Вони також запропонували пілотний проект, щоб оцінити масштаби проблеми.

"X, колишній Twitter, є платформою з найбільшим відсотком публікацій з неправдивою інформацією або відвертою дезінформацією. При цьому суб’єкти дезінформації мають значно більше підписників, ніж інші, які не використовують дезінформацію", — наголосила Йоурова.

Вона відзначила декілька кроків платформ для боротьби з російським впливом. Google повідомив, що за перші чотири місяці року припинив діяльність понад 400 каналів, залучених до операцій російського впливу. Тим часом Meta заявила, що розширила партнерство з перевірки фактів 22 мовами.

Минулого місяця набув чинності новий закон Європейського Союзу, що регулює контент на платформах, — "Закон про цифрові послуги".

"Оскільки Twitter визначили як дуже велику онлайн-платформу, звісно, існують зобов’язання, передбачені жорстким законом. Отже, моє повідомлення Twitter полягає в тому, що вони повинні дотримуватися суворого закону, і ми спостерігаємо за тим, що вони роблять", — сказала Йоурова.

Вона також акцентувала на тому, що приплив російської дезінформації зараз особливо гострий у Словаччині, де цієї суботи відбудуться вибори.

"Словаччину обрали як країну, де є благодатний ґрунт для успіху російських прокремлівських і провоєнних наративів", — підсумувала Йоурова, додавши, що Facebook і Google зробили деякі кроки для посилення своїх зусиль у боротьбі з фейковою інформацією, а словацькі вибори цього тижня стануть тестом, оскільки підхід Росії до війни в Україні є "лінією розколу".

Нагадаємо, що американський мільярдер Ілон Маск заявив, що користувачам X (Twitter) доведеться платити за доступ до соцмережі. За словами власника соцмережі, платний доступ — єдиний спосіб протистояти ботам і наразі компанія шукає дешевші варіанти для користувачів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.09.2023 13:59