Сповіщення про кредити в Дії попередили понад 700 випадків шахрайства

03 ЛЮТОГО 2022 13:30

Минулого місяця в застосунку Дія з’явилася нова послуга для захисту українців від шахраїв — сповіщення про перевірку кредитної історії. За цей час українці отримали 3.3 млн таких сповіщень.

2.2 млн із них стосувалися перевірки кредитної історії для видачі кредиту. Понад 1 млн сповіщень стосувалися саме взяття кредиту. 57 тисяч були про оформлення кредитних карток.

Повідомляє TrueUA, з посиланням на Мінцифри.

«Завдяки цифровим інструментам та послугам ми захищаємо українців. За місяць роботи сповіщення УБКІ зафіксували 795 звернень. Люди отримали належну консультацію та змогли попередити шахрайство самостійно. Також за цей час УБКІ зупинили видачу понад 20 незаконних кредитів. Кількість сповіщень та кейсів доводить, що ця послуга була дуже необхідною для українців. Вона допомагає людям вчасно дізнаватися про подібні ситуації, зупиняти їх та зберігати кошти. Це турбота про людей», — підкреслив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. 

Нагадаємо, що послуга впроваджується разом з Українським бюро кредитних історій. Це установа, яка займається збором та зберіганням кредитних історій українців.

Минулого року Україна стала першою країною у світі, яка узаконила е-паспорти. Електронні документи набагато безпечніші за паперові. Більшість шахрайських випадків відбувається з паперовими документами людини, які можна відксерити та передати комусь. Тепер, якщо хтось незаконно володіє копіями документів і намагається ними скористатися, сповіщення в Дії про перевірку кредитної історії допоможе зупинити шахраїв.

Якщо в Дії приходить пуш, що на вас взяли новий кредит, а ви його не відкривали, то можна одразу із застосунку перейти за посиланням до Українського бюро кредитних історій та написати скаргу. А якщо побачите сповіщення, що банк, наприклад, перевіряє вашу кредитну історію, щоб відкрити новий кредит, ви зможете швидко зреагувати та зв'язатися з установою для з’ясування деталей.

Фото з мережі інтернет.

Також читайте: У київські аеропорти набирають прикордонників

Суспільство, 03.02.2022 13:30