На фото: Всеволод Князєв. Джерело: Sud.ua

Справу екс-голови ВСУ Князєва скерували до суду

У понеділок, 4 березня, справу щодо колишнього голови ВСУ Всеволода Князєва, якого обвинувачують в отриманні хабаря, скеровано до суду. Підозрюваному загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від восьми до дванадцяти років.

Про це повідомила прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"4 березня 2024 року прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт стосовно колишнього голови Верховного Суду, обвинуваченого в одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі", — йдеться у повідомленні.

Справа голови Верховного суду Всеволода Князєва: що відомо

За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК) у чотирьох компаній. Через 18 років колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог.

"У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Щоб не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом "бекофісу" у Верховному Суді. Протягом березня-квітня 2023 року бізнесмен передав адвокату 2,7 мільйона доларів (1,8 мільйона доларів — суддям Верховного Суду, решта — як "оплата" посередницьких послуг)", — заявляють в САП.

19 квітня 2023 року Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій НАБУ і САП задокументували передачу та отримання двома траншами 1,8 мільйона доларів. Під час отримання другого траншу у 450 тисяч доларів 15 травня 2023 року голову ВС і адвоката було викрито "на гарячому".

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Нагадаємо, колишній голова Верховного Суду Всеволод Князєв, якого підозрюють у корупції, 31 січня вийшов зі слідчого ізолятора. За нього внесли заставу в понад 18 мільйонів гривень. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 04.03.2024 19:05