На фото: Всеволод Князєв. Джерело: Sud.ua

Колишній голова Верховного Суду Князєв вийшов із СІЗО

Колишній голова Верховного Суду Всеволод Князєвякого підозрюють у корупції, вийшов із слідчого ізолятора. За нього внесли 18,16 мільйона гривень застави.

Про це повідомила прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

"31 січня 2024 року колишнього голову Верховного Суду, підозрюваного в одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, звільнено з-під варти під заставу розміром 18,168 мільйона гривень", — йдеться у повідомленні.

Варто зазначити, що рішенням ВАКС на підозрюваного покладені процесуальні обовʼязки. Князєв не має права відлучатися з міста Києва без дозволу детектива, прокурора та суду. Він повинен здати на зберігання до ГУ ДМС свій паспорт для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд і в’їзд в Україну, а також носити електронний браслет.

"У разі не виконання обовʼязків застава може бути стягнена у дохід держави. Разом з тим повідомляємо, що наразі вирішується питання щодо звернення до ВРП з клопотанням про відсторонення указаного судді від здійснення правосуддя у зв’язку із притягненням до кримінальної відповідальності", — додали в прес-службі.

У САП підкреслили, що підозрювана особа вважається невинуватою у скоєному злочині та не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку.

Справа Князєва

15 травня детективи Національного антикорупційного бюро викрили на хабарі 2,7 мільйона доларів голову Верховного Суду України Всеволода Князєва. Він був залучений у злочинну схему. Того ж дня слідчі провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК.

16 травня Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання висловив недовіру його голові Всеволоду Князєву. Ввечері цього ж дня Князєву та його спільнику (адвокату) офіційно повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди. За версією слідства, він є членом "бекофісу", який за хабар міг сприяти ухваленню необхідного для бізнесмена Костянтина Жеваго рішення. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

18 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала відкриття кримінального провадження через розголошення даних у справі. Потім Вища рада правосуддя надала згоду на тримання під вартою Князєва. "За" це рішення проголосували всі 14 членів ВРП.

Того ж дня Вищий антикорупційний суд призначив Князєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 14 липня включно з альтернативою застави у понад 107,360 мільйонів гривень. Князєва взяли під варту у залі суду.

7 вересня ВАКС продовжив термін тримання під вартою Князєва до 16 жовтня з можливістю внесення 55 мільйона гривень застави. 13 жовтня ВАКС ще на два місяці продовжив дію запобіжного заходу Князєву.

5 грудня ВАКС знову продовжив дію запобіжного заходу і зменшив йому розмір застави до 27 мільйона гривень. 21 грудня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду знову зменшила розмір застави для колишнього голови Верховного суду з 27 до 20 мільйона гривень.

Нагадаємо, 27 грудня колишнього голову Верховного Суду Всеволода Князєва Печерський районний суд Києва визнав винним у порушенні обмежень щодо одержання подарунка на суму майже один мільйон гривень. Так, у 2017 році він отримав подарунок у вигляді оренди квартири у Печерському районі столиці площею 133 квадратних метри. Проте вартість оренди була суттєво нижчою за мінімальну і становила тисячу гривень в місяць. Відтак Князєв сплатив штраф в розмірі 2 550 гривень, а подарунок на суму 906 600 гривень у нього конфіскували.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.01.2024 20:42