Фото: АрміяInform

США напередодні Дня Незалежності України запровадили великий пакет санкцій проти Росії

У четвер, 23 серпня, Сполучені Штати Америки запровадили новий масштабний пакет санкції Росії. Зокрема, до обмежувальних списків відносяться фізичні та юридичні особи, пов’язані з російськими паливно-енергетичними та металургійними секторами, фінансовою сферою та постачанням товарів подвійного призначення.

Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"США оголосили новий пакет санкцій, який охоплює близько 400 суб’єктів, пов’язаних з російськими паливно-енергетичними та металургійними секторами, фінансовою сферою та постачанням товарів подвійного призначення для військово-промислового комплексу Росії в обхід санкцій", — написав він у Telegram.

Нові обмеження суттєво вплинуть на ключові для Росії нафтові та газові проекти. Зокрема, під санкції потрапили такі компанії, як:

  • ТОВ "Екропромстрой", дочірня компанія "Новатек", якій передано 40% ТОВ "Арктик СПГ-2";
  • ТОВ "Межрегионстрой", яка будує об'єкти для проекту "Восток Ойл" від "Роснефть";
  • ПАТ "Якутская топливно-энергетическая компания" (ЯТЕК), відповідальна за проект "СПГ Якутия".

Санкції також накладаються на найбільших експортерів вугілля з Росії, таких як "СДС Уголь", "УК Мечел-Майнинг", АТ "Стройсервис", та дві дочірні компанії "Росатома".

Також до санкційних списків внесено:

  • російські інститути військових розробок;
  • виробників безпілотних літальних апаратів та електроніки;
  • компанії, які обслуговують потреби російського ВПК, разом із їхніми власниками та менеджментом.

Під санкції потрапляють численні посередники з ОАЕ, Гонконгу, Туреччини, Казахстану, Киргизстану та Китаю, які здійснювали постачання мікроелектроніки в Росію в обхід санкцій. Деякі з цих компаній постачали товари на мільйони доларів.

"Крім того, санкції поширюються на мережі суб'єктів, залучених до забезпечення російського ВПК, разом з учасниками схеми постачання західними компонентами для виробника винищувачів "Су", — поінформував Єрмак.

Також США посилюють контроль за експортом до Росії та Білорусі та обмежують доступ компаній цих країн до програмного забезпечення для верстатів з числовим програмним керуванням (ЧПК). До списку компаній, які підпадають під суворі вимоги ліцензування експорту, додано 131 компанію з Росії, Китаю, Ірану, Туреччини, ОАЕ, Казахстану та інших країн, підозрюваних у порушенні санкцій.

Нагадаємо, 21 серпня уряд Швейцарії вирішив запровадити проти Росії обмеження, які передбачені 14 пакетом санкцій Європейського Союзу. Він містить уточнення з приводу заборони на імпорт російських алмазів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.08.2024 18:53