США не дозволяють почати навчання українських пілотів на винищувачах F-16: відома причина

Влада США все ще не дозволяє розпочати навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Попри це, кілька європейських країн готові передати Україні сучасні літаки.

Про це пише The New York Times.

Журналісти переконують, що без дозволу США країни Європи можуть лише ознайомити українських пілотів з технічною мовою та провести тактичні уроки застосування F-16. Пробні польоти на них неможливі, доки США не дадуть згоди на це.

У статті йдеться про те, що Білий дім виступає проти постачання F-16 Україні, оскільки цей тип літаків коштує надто дорого. Внаслідок цього на передачу цих винищувачів може піти дуже велика частка бюджету для підтримки України. При цьому чиновник вважає, що США можуть видати дозвіл на реекспорт винищувача іншим країнам. Натомість адміністрація США збирається сконцентруватися на постачанні інших озброєнь.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський наполягатиме, аби питання постачання сучасних бойових літаків обговорили на саміті G7 в Хіросімі та на саміті НАТО у Вільнюсі. Україна розраховує отримати 40-50 винищувачів F-16.

Відомо, що Велика Британія за останній рік провела навчання для 15 000 українських військових. Улітку 2023 року британські інструктори почнуть готувати українських бійців для польотів на винищувачах F-16.

Також Велика Британія передасть Україні сотні ракет протиповітряної оборони та нові ударні безпілотники великої дальності. Відомо, що у понеділок, 15 травня, Зеленський прибув до Лондона на переговори з британським урядом. Ріші Сунак заявив, що зустріч із Володимиром Зеленським припадає на "вирішальний момент в опорі України", і союзники країни "не повинні їх підвести".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.05.2023 08:20