Фото: armyrecognition.com

США розробляють для України новий клас високоточних ракет ERAM: що про них відомо

Військово-повітряні сили США мають на меті розробку нового класу високоточних ракет повітряного базування для України. Йдеться про боєприпаси Extended-Range Attack Munition (ERAM).

Про це повідомляє видання Aviation Week.

Служба вперше опублікувала запит на інформацію у січні по Extended-Range Attack Munition (ERAM), націлений на недорогий боєприпас, що швидко розробляється, запускається з повітря, який може пролетіти 250 морських миль (288 миль). Шістнадцять неназваних компаній висловили зацікавленість.

У наступному запиті інформації, опублікованому 10 липня Відділом систем далекого радіусу дії Управління озброєнь Центру управління життєвим циклом ВПС, прямо йдеться про те, що ERAM призначена для боротьби Києва з Москвою.

"Цей боєприпас має вирішальне значення для прискорення здатності України ефективно задовольняти потреби бійців і є доступною масовою зброєю, яку можна виробляти у великих масштабах", — йдеться у заяві.

В останньому запиті інформації йдеться про те, що закупівля ERAM буде здійснюватися поетапно з метою створення прототипу та адаптації комерційного, автономного, модульного транспортного засобу з відкритою архітектурою, "який може забезпечити доступний вплив на великих відстанях".

На що здатні боєприпаси ERAM

Мінімальні вимоги, викладені в січні, свідчать, що ERAM буде боєприпасом класу 500 фунтів, оснащеним боєголовкою, здатною вибухати та розбиватися на уламки з відкритих цілей, включаючи броньовані цілі. ERAM потрібна мінімальна швидкість 0,6 маха і дальність понад 250 морських миль, хоча не уточнюється, чи має боєприпас бути забезпечений енергією. Він повинен здійснювати навігацію без GPS та приземляти не менше половини боєприпасів у радіусі 10 метрів (33 фути) від точки прицілювання.

Розробка ERAM ВПС є однією із численних спроб Пентагона розробити нові недорогі боєприпаси повітряного базування. Раніше цього року ВМС також опублікували вимоги до Multi-Mission Affordable Capacity Effector, 75-фунтового відносно дешевого боєприпасу, який досить малий для F-35C, щоб нести чотири ракети у своєму відсіку озброєння.

Нагадаємо, що 3 липня міністерство оборони США оголосило про закупівлю великої кількості перехоплювачів до систем протиповітряної оборони Patriot та NASAMS на суму 2,2 мільярда доларів. Кошти надійдуть з фондів Ініціативи з надання допомоги в галузі безпеки України.

Також 11 липня Сполучені Штати Америки оголосили про виділення нового пакету військової допомоги для України. До нього увійдуть ракети декількох типів, а також артилерійські снаряди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.07.2024 09:58