Фото: ілюстративне. Джерело: росЗМІ

США та Канада зафіксували військові літаки Росії неподалік Аляски

У понеділок, 23 вересня, об'єднана система аерокосмічної оборони Сполучених Штатів Америки та Канади виявила чотири російські військові літаки у небі неподалік від Аляски. Всі борти залишалися у межах міжнародного повітряного простору.

Як повідомляє прес-служба Об'єднаного командування аерокосмічної оборони Північної Америки (NORAD), військові виявили та відстежували російські військові літаки, які кружляли неподалік місця, яке розташоване у зоні стеження протиповітряної оборони.

Зазначається, що літаки держави-агресора залишалися в міжнародному повітряному просторі й не порушували американський чи канадський суверенний повітряний простір. За даними NORAD, подібна активність Росії фіксується регулярно у цій зоні. Водночас ці дії не розглядаються військовими як загроза.

Зауважимо, що у липні міністр оборони Ллойд Остін підтверджував, що російські та китайські бомбардувальники наближалися на відстань 200 миль до узбережжя Аляски. Цей інцидент став першим випадком, коли дві країни спільно пролетіли так близько до території США.

Так, безпрецедентні навчання Москви та Пекіну змусили США та Канаду підняти в повітря винищувачі F-35, F-16 та F-18 для супроводу бомбардувальників.

Цей політ викликав тривогу у Вашингтоні та Оттаві. Остін заявив, що бомбардувальники відстежувалися протягом більшої частини польоту, і це не стало для них сюрпризом. Хоча російські літаки нерідко обходять повітряний простір США навколо Аляски, спільний політ демонструє дедалі більшу наполегливість Китаю і посилення його військового співробітництва з Росією. 

Нагадаємо, що наприкінці липня журналісти телекомпанії SVT повідомляли, що останніми днями військові літаки Росії декілька разів здійснювали близькі польоти над шведськими кораблями. Це відбувалося під час військово-морських навчань Baltops над Балтійським морем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 24.09.2024 14:50