Фото ілюстративне. Джерело: мережа X

Російська авіація збільшила кількість провокацій над Балтійським морем: це відбувається під час навчань НАТО

Останніми днями військові літаки Росії декілька разів здійснювали близькі польоти над шведськими кораблями. Це відбувається під час військово-морських навчань Baltops над Балтійським морем.

Про це повідомили журналісти телекомпанії SVT. Телевізійники зазначили, що військово-морські навчання Baltops щороку проходять під пильним стеженням з боку Росії у Балтійському морі.

Але, за словами керівника операцій збройних сил Швеції Карла-Йогана Едстрема, цього року російська присутність виявилася вищою, ніж очікувалося.

"Ця активність була дещо вищою, ніж ми очікували, і саме тому ми вирішили скоригувати нашу готовність і присутність", — сказав Едстрем.

Декілька разів російські винищувачі типу СУ-24 і СУ-27 здійснювали прольоти над шведськими військовими кораблями, які брали участь у навчаннях у міжнародних водах.

"Ми бачили, що літаки пролітали як над міжнародними, так і над шведськими кораблями", — сказав Едстрем.

Він не захотів вдаватися в подробиці того, наскільки близько перебували російські літаки, або які саме шведські кораблі брали участь у цих маневрах.

За даними шведських збройних сил, порушення Росією повітряного простору над шведською територією 14 червня також є наслідком підвищеної активності Росії під час минулих навчань.

"Відбулося порушення шведської території, і це факт, на який треба звернути особливу увагу. В іншому — я не бачу нічого ескалаційного в тому, що сталося під час навчань", — зазначив Карл-Йоган Едстрем.

Також у зв'язку зі силами США під час навчань сталися інциденти за участю російських винищувачів.

"Два російські літаки діяли непрофесійно, коли пролетіли близько до есмінця ВМС США "Оса" під час виконання завдання кораблем у Балтійському морі у зв'язку з навчаннями Baltops", — заявив капітан ВМС США Джейсон Тросс, речник 6-го флоту США й один з організаторів навчань.

Нагадаємо, що 14 червня ввечері Швеція зафіксувала, що російський літак Су-24 порушив її повітряний простір. Для перехоплення вилетіли два шведські винищувачі Jas-39 Gripen. Тоді російський бомбардувальник порушив повітряний простір Швеції уперше після її вступу в НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.06.2024 14:56