Літак у повітряному просторі Швеції. Джерело: forsvarsmakten.se

Російський бомбардувальник порушив повітряний простір Швеції уперше після її вступу в НАТО: які наслідки

У п’ятницю, 14 червня, ввечері, Швеція зафіксувала, що російський літак Су-24 порушив її повітряний простір. Для перехоплення вилетіли два шведські винищувачі Jas-39 Gripen.

Про це свідчить прес-реліз Сил оборони Швеції. За інформацією шведських військових, російський Су-24 порушив повітряний простір Швеції на схід від південного краю острова Готланд. Шведська сторона надіслала літаку попередження, але не отримала відповіді.

Після цього для супроводу Су-24 підняли два шведські винищувачі Jas-39 Gripen. За даними шведських збройних сил, порушення виявилося нетривалим.

"Поведінка Росії є неприйнятною та свідчить про неповагу до нашої територіальної цілісності. Ми стежили за всім ходом подій і перебували на місці, щоби втрутитися", — заявив командувач Військово-повітряних сил Швеції Йонас Вікман.

Востаннє такі несанкціоновані польоти Росія здійснювала ще 2022 року, коли Су-27 і Су-24 порушили повітряний простір Швеції — це відбувалося ще до того, як країна стала членом НАТО.

До речі, раніше цього тижня про порушення повітряного простору російськими винищувачами заявляла також Фінляндія — вона разом зі Швецією стали членами НАТО після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Нагадаємо, наприкінці травня міністр зовнішніх справ Швеції Тобіас Більстрьом заявив, що постачання шведських літаків Gripen для української армії є недоцільним на цьому етапі війни, адже це ускладнить перехід Повітряних сил на нові винищувачі. Проте не виключено, що до цього питання можуть повернутися пізніше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.06.2024 12:50