Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Японія підіймала винищувачі через загрозу від російських літаків: деталі

У четвер, 12 вересня, російські літаки вперше за п'ять років облетіли архіпелаг. У зв’язку з цим Японія змушена була підняти в повітря свої винищувачі.

Про це повідомило видання The Japan Times. Журналісти цитують Міністерство оборони Японії, де інформували, що з ранку до обіду четверга два російські літаки Ту-142 пролетіли з моря між Японією та Південною Кореєю в напрямку префектури Окінава.

Після цього вони полетіли на північ над Тихим океаном, а завершили свою подорож біля північного Хоккайдо. Відомо, що російські літаки не входили у повітряний простір Японії. Однак вони пролетіли над територією, яка є предметом територіальної суперечки між Японією та Росією.

"У відповідь ми в екстреному порядку мобілізували винищувачі Сил повітряної самооборони", — йдеться в заяві міністерства.

До цього востаннє військові літаки Росії здійснювали політ над Японією 2019 року. Але тоді йшлося про бомбардувальники, які ввійшли в повітряний простір країни.

Як відомо, територіальна суперечка між Японією та Росією стосується південних Курильських островів, які Японія називає своїми "Північними територіями". До цих островів належать Ітуруп, Кунашир, Шикотан і група дрібних островів Хабомаї.

Суперечка виникла після Другої світової війни, коли СРСР зайняв ці острови 1945 року після поразки Японії. Відтоді острови перебувають під контролем Росії, але Японія продовжує претендувати на них, вважаючи їх незаконно окупованими. Це перешкоджає підписанню офіційного мирного договору між Японією та Росією після Другої світової війни. Переговори тривають вже десятиліттями, однак розв’язання питання досі не знайдено, ситуація залишається важливою частиною відносин між країнами.

Японія ввела санкції проти Росії через її вторгнення в Україну 2022 року, заборонивши експорт високотехнологічних товарів і розкоші, а також імпорт російських морепродуктів і деревини. Токіо заморозив активи російських банків і організацій, заборонивши японським компаніям співпрацю з деякими російськими підприємствами.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що США висловили зацікавленість у розміщені ракетної системи середньої дальності в Японії для проведення спільних військових навчань. Йдеться про систему Typhon.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 13.09.2024 19:51