Ольга Стефанішина. Джерело: eu-ua.org

Стефанішина натякнула на проблеми на шляху України до ЄС не лише з Угорщиною

Україна долатиме перешкоди, які виникнуть на шляху до вступу до Європейського Союзу. Вони можуть стосуватися різних країн, але така практика є загалом нормальною, тож варто впевнено йти до мети.

Про це заявила віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та міністерка юстиції Ольга Стефанішина в інтерв’ю "Європейській правді".

За її словами, "складнощі 100% будуть виникати", при цьому постійно та регулярно, оскільки це "нормальне функціонування Євросоюзу".

"Ми усвідомлюємо, що майже щокварталу нам потрібна буде єдність 27 членів ЄС для тих чи інших кроків у наших переговорах про вступ. Не завжди на рівні лідерів — часом на рівні міністрів чи послів — щодо відкриття кластерів, схвалення звітів, закриття певних розділів або переходу на наступний етап. Це стає нашою нормальністю", — сказала Стефанішина.

Вона додала, що саме для цього президент Володимир Зеленський дав завдання на розбудову міцних відносин зі сусідніми країнами. Стефанішина наголосила, що згадані складнощі стосуватимуться не тільки позиції Угорщини.

"Бо коли доходить до рішень, які потребують консенсусу, то ми іноді з’ясовуємо, що коло наших друзів ширше, ніж ми очікували, і коло скептиків теж ширше, ніж ми очікували. І оскільки це стає нашою нормальністю, то нам доведеться тренувати спроможність не розчаровуватися", — акцентувала вона.

Стефанішина підсумувала: практика показує, що "інтереси наших партнерів можуть превалювати над дружбою".

Як відомо, Рада ЄС схвалила переговорні рамки для України та Молдови щодо вступу 21 червня, а міжурядові конференції, що позначили запуск переговорів з обидвома країнами, відбулися одна за одною 25 червня.

Нагадаємо, наприкінці серпня маршалок (спікер) польського Сейму Шимон Головня заявив, що дискусії Варшави та Києва стосовно спільної історії триватимуть і після того, як Україна стане членом Європейського Союзу. Тільки тоді ці складні питання обговорюватимуть в безпечній європейській екосистемі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.09.2024 13:16