Фото: Офіс президента України

Туск зробив гучну заяву про вступ України до ЄС

Україна не стане членом Європейського Союзу без згоди Польщі. Насамперед Київ має з'ясування історичні питання, які "розділяють країни".

Таку заяву зробив глава польського уряду Дональд Туск, пише PAP.

"Україна не буде членом Європейського Союзу без згоди Польщі. Україна повинна відповідати стандартам, а їх багато — це не лише питання кордону, торгівлі, правових та економічних стандартів. Це також питання, я б скажімо, культурні та політичні стандарти", — зазначив він.

За його словами, "українці повинні розуміти, що приєднання до ЄС означає входження в простір стандартів щодо політичної та історичної культури".

Туск також підкреслив, що пояснюватиме "більш чітко", особливо під час польського головування в Раді ЄС (у першій половині 2025 року), що в інтересах Києва регулювати польсько-українські відносини.

"Тож ми повинні покопатися в цій історії, якщо ми хочемо побудувати гарне майбутнє", — підсумував польський прем'єр.

Що цьому передувало

За даними видання, під час зустрічі 28 серпня з головою МЗС Радославом Сікорським та його українським колегою Дмитром Кулебою учасники Campus Polska Przyszłości запитали українського дипломата "про складні історичні питання, що розділяють країни".

У відповідь міністр зазначив, що учасники зустрічаються в Ольштині, куди українське населення було переселене в 1947 році в рамках операції "Вісла".

"Якби ми сьогодні почали копатися в історії, то якість розмови була б зовсім іншою, і ми могли б дуже глибоко зайти в історію і нагадати собі те погане, що робили поляки українцям і українці полякам", — відповів український посадовець.

Своєю чергою Туск визнав, що "однозначно негативно оцінює те, що сказав український міністр". За його словами, Україні доведеться "відповідати очікуванням Польщі в сенсі не копатися в історії, а влаштовувати наші відносини на основі правди про цю історію".

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск відреагував на наступальну операцію ЗСУ на території Курської області. Він наголосив, що дії Києва є оборонними.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.08.2024 20:53