Шимон Головня. Джерело: соцмережа X

Спікер Сейму Польщі висловився про розбіжності з Україною: чи завадять вони її вступу в ЄС

Дискусії Польщі й України стосовно спільної історії триватимуть і після того, як наша країна стане членом Європейського Союзу. Тільки тоді ці складні питання обговорюватимуть в безпечній європейській екосистемі.

Таку думку висловив маршалок (спікер) польського Сейму Шимон Головня, виступаючи безпековій конференції Globsec у Празі та відповідаючи на запитання "Радіо Свобода". Він наголосив, що Україна має бути членом Євросоюзу, "попри ті чи інші речі".

"Але ми й надалі матимемо деякі розбіжності між нами й українцями щодо Волині, щодо нашої історії. Там ми матимемо їх, і ми обговорюватимемо їх і надалі, але вже у безпечній екосистемі Євросоюзу", — додав польський політик.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі з польським колегою Радославом Сікорським вказав на те, що вона відбувається в Ольштині, куди українське населення переселили 1947 року під час операції "Вісла".

"Ви знаєте, що таке операція "Вісла", і знаєте, що всіх цих українців примусово виселили з українських територій, щоби жити, зокрема, в Ольштині… Але я не про це кажу. Якби ми сьогодні розпочали копатися в історії, то якість розмови була би зовсім іншою, і ми могли би дуже глибоко зануритися в історію та докоряти один одному за погані речі, які поляки робили українцям, а українці — полякам", — сказав він.

У МЗС України згодом уточнили, що голова відомства не висловлював територіальних претензій до Польщі.

"Я думаю, цей коментар міністра Кулеби був не дуже вдалий, і йому не вистачало контексту", — додав маршалок Сейму Польщі Головня.

Нагадаємо, 29 серпня Дмитро Кулеба заявив, що збиття Польщею російських дронів та ракет, які летять у напрямку польського кордону, не призведе до участі Північноатлантичного альянсу у війні. Зокрема, Україна та Польща потребує підтримки від країн-членів Альянсу щодо цього питання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.08.2024 22:15