Фото ілюстративне. Джерело: Міністерство закордонних справ Польщі

У польському МЗС нарахували 10 брехливих заяв Путіна про Польщу й Україну під час інтерв’ю Карлсону: офіційна заява

Президент Росії Володимир Путін в інтерв'ю американському журналісту Такеру Карлсону 10 разів збрехав про Польщу й Україну. Медійник ці неправдиві твердження не заперечив.

Про це йдеться в офіційній заяві Міністерства закордонних справ Польщі.

Там навели такий перелік.

Польща співпрацювала з гітлерівською Німеччиною

"Перед Другою світовою війною польська дипломатія намагалася підтримувати добросусідські відносини з Німеччиною. Про вступ Польщі в будь-який військовий союз з Гітлером не могло бути й мови. У період між Першою та Другою світовими війнами Польща опинилася між двома агресивними сусідами: Німеччиною та Росією, жоден з яких практично не визнавав права польського народу на самостійну державу. 1934 року в Берліні підписали німецько-польську декларацію про ненапад, яка мала гарантувати вирішення суперечок мирним шляхом. Ще до цього, 1932 року, подібний пакт про ненапад підписали зі СРСР".

Поляки змусили Гітлера розпочати проти них Другу світову війну

"Друга Республіка Польща відкинула претензії Гітлера, а також його пропозицію вступити в польсько-німецький союз проти СРСР. Саме гітлерівська Німеччина та радянська влада підписали 23 серпня 1939 року угоду проти Польщі (так званий пакт Молотова-Ріббентропа), який дозволив Німеччині напасти на Польщу 1 вересня 1939 року. Радянська Росія та гітлерівська Німеччина співпрацювали узгоджено до червня 1941 року".

Польща стала жертвою політики, яку вона проводила проти Чехословаччини, оскільки за пактом Молотова-Ріббентропа частину цієї території, включаючи Західну Україну, мали передати Росії

"Польща не брала участі та не була стороною Мюнхенської угоди (від 30 вересня 1938 року), яка фактично обмежувала суверенітет Чехословаччини. Польські претензії з’явилися після підписання Мюнхенської угоди".

Росія, яка тоді називалася СРСР, повернула свої історичні землі

"СРСР включив східну територію Польщі в результаті збройної агресії (17 вересня 1939 року), поки Польща відбивалася від німецького вторгнення. Це вдарило ножем у спину польської держави. Так звані народні референдуми, проведені совєтами на східних кордонах Польщі, супроводжували терор і фальсифікації. Львів і тодішні Львівська і Станіславівська губернії (зараз Західна Україна) ніколи не входили до складу Російської імперії".

Україна — це фактично штучна держава, створена Леніним і Сталіним

"Сьогоднішня Україна постала як держава завдяки українському національному руху. Більшовики її не заснували, а лише завоювали її частину, щоби створити одну з радянських республік. Україна постала з волі самих українців".

Лівобережжя Дніпра, включно з Києвом, — історична російська земля

"Київ був історичною столицею Русі, а Москви на той час не існувало. 1991 року Україна стала незалежною державою з міжнародно визнаними кордонами".

У Польщі виникла ідея українців як окремої нації

"Процес самовизначення українців як окремої етнічної групи відбувався паралельно з подібними процесами в Європі ХІХ століття Українську націю ніхто не "вигадував".

На території України створені бази НАТО

"На території України немає баз НАТО".

В Україні здійснили два державні перевороти з метою штучного розриву зв’язків з Росією

"Під час Помаранчевої революції український народ виступав проти фальсифікації виборів. Проведення чергового туру голосування дозволило президенту Віктору Ющенку фактично отримати більшість голосів. Після Революції Гідності президент Петро Порошенко демократичним шляхом переміг на президентських виборах".

Москва 2014 року була змушена захищати Крим, тому що він перебував під загрозою

"Для Криму 2014 року не було загрози. Революція Гідності призвела до мирної зміни влади шляхом демократичних виборів. Російські "зелені чоловічки" з’явилися в Криму, щоби дестабілізувати ситуацію в Україні".

Нагадаємо, що секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов прокоментував інтерв'ю Володимира Путіна американському пропагандисту Такеру Карлсону. Він наголосив, що російський диктатор — хвора людина, яка існує у вигаданому світі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.02.2024 20:40