Єнс Столтенберг. Джерело: politico

Столтенберг назвав три головні завдання оборонної промисловості НАТО: одна з них стосується України

Оборонна промисловість НАТО має три головні завдання. Це — підтримка України, оборонні потреби союзників і утримання Альянсу на вістрі технологічного прогресу.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час виступу на промисловому форумі в Стокгольмі.

"Відносини між урядами, державами й оборонною промисловістю завжди були важливими. Але зараз це життєво важливо з трьох причин: щоби підтримати Україну, зміцнити нашу власну систему стримування й оборони та забезпечити нашу технологічну досконалість", — сказав Столтенберг.

За його словами, коли у лютому 2022 року російські війська перетнули український кордон, багато хто очікував, що Україна зазнає поразки протягом декількох днів, але "вона стояла міцно та жорстко боролася".

"Надзвичайна мужність і героїзм українського народу перевищують очікування знову та знову", — наголосив генеральний секретар НАТО.

Водночас він акцентував, що сама тільки мужність не може зупинити дрони, а героїзм — перехоплювати ракети. Щоб оборонятися, Україна потребує спроможностей високої якості й у великій кількості, й швидко.

"Я вітаю, що союзники по НАТО надають Україні безпрецедентну допомогу, яка включає все – від танків до дронів, від F-16 до боєприпасів. Але ми переважно робили це шляхом спустошення наших складів. Тож зараз маємо наростити виробництво, щоби задовольнити потреби України, а також зміцнити власну систему стримування й оборони. Це друга причина, чому відносини НАТО з промисловістю настільки важливі", — зазначив Столтенберг.

При цьому він зауважив, що деякі інвестори вважають підтримку оборонної промисловості певним чином "неетичною".

"Немає нічого неетичного у виробництві зброї для оборони союзників із НАТО. Немає нічого неетичного у захисті нашої свободи, немає нічого неетичного у тому, щоби допомагати українським солдатам боронити свою країну. Без промисловості немає оборони, немає стримування та немає безпеки. Тож ми вдячні вам за те, що оборонна промисловість робить щодня", — наголосив генсек НАТО.

Нагадаємо, нещодавно секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов прокоментував заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про те, що війна, яку Росія веде в Україні, виснажила запаси союзників. В ефірі телемарафону він назвав її "трохи дивною".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.10.2023 13:05