Фрото: Офіс президента

Столтенберг зробив заяву про вступ України до НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що сьогодні Україна ближча до членства в Альянсі, ніж будь-коли раніше. 

Про це він сказав на спільному брифінгу з президентом Володимиром Зеленським у Києві.

Столтенберг зазначив, що підтримка України на міжнародній арені продовжує зростати, в той час, коли підтримка дій РФ все більше зменшується. За його словами, українці боряться за свої сім'ї та майбутнє, а Москва — за імперські ілюзії.

"Після Вільнюського саміту в липні ми всі домовилися, що Україна вступить до НАТО. І було прийнято три історичні рішення для того, щоб втілити це в життя", — сказав він.

Генеральний секретар Альянсу вказав, що перше рішення — скоротити шлях України до НАТО, скасувавши вимогу щодо виконання Плану дій щодо членства. Друге — узгодження програми, згідно з якою ЗСУ стануть повністю сумісними з арміями країн-членів НАТО. Третє — зміцнення політичних зв'язків між НАТО та Україною на безпрецедентному рівні. Йдеться про створення комісії Україна-НАТО.

"Ці три рішення означають, що Україна зараз ближча до НАТО, ніж будь-коли раніше... Майбутнє України – в НАТО. І ми працюємо над тим, щоб підготуватися до цього", — пояснив Столтенберг.

Також він додав, що члени Альянсу продовжать надавати допомогу Україні для захисту від російської агресії. За його словами, країни-члени НАТО розподілили між собою майже 100 мільярдів євро підтримки України, половина якої належить США.

Нагадаємо, минулого тижня Столтенберг заявив, що вступ України до Альянсу стане гарантією тривалого та стійкого миру, яка не допустить повторного нападу Росії. При цьому він зауважив, що Україна наразі не може отримати запрошення до НАТО доти, доки триває активна стадія війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.09.2023 15:59