Фото: росЗМІ

Страх посилився: ISW пояснив, як у РФ відреагували на витік документів про контрнаступ ЗСУ

Російські військкори із тривогою відреагували на витік секретних військових документів у США про контрнаступ Збройних сил України. Деякі навіть засумнівалися у справжності документів.

Про це йдеться у звіті ISW.

"Російські мілблогери відреагували на повідомлення про витік (і, можливо, зміну) секретних військових документів США про війну в Україні зі спекулятивним занепокоєнням, що свідчить про збереження в російському інформаційному просторі страху перед майбутніми українськими контрнаступальними діями", — йдеться у звіті.

За словами аналітиків, деякі російські військкори одразу відкинули справжність документів. Мало того, є й ті, котрі вважають, що витік документів — справа рук українців. Також один із військкорів зазначив, що існує історичний прецедент поширення військовими неправдивої інформації про планування до початку раптового наступу. На його думку, зараз відбувається аналогічна ситуація. Військкор закликав росіян до обережності під час обговорення місця контрнаступу ЗСУ.

"Незалежно від правдивості витоку документів, на якій ISW не буде спекулювати, реакція російських мілблогерів на статтю в New York Times підкреслює страх перед можливими українськими контрнаступами, що пронизує російський провійськовий інформаційний простір. Стаття New York Times оголила значну точку невралгії в російському інфопросторі, а реакція на документи свідчить, що російські блогери все частіше переглядають обґрунтованість власних оцінок щодо можливих українських контрнаступів і своєї здатності прогнозувати українські операції", — зазначили в ISW.

Нагадаємо, 7 квітня повідомлялося, що у соцмережі Twitter й Telegram потрапили засекречені документи, які нібито детально описують секретні плани США й НАТО щодо нарощування Сил оборони України перед запланованим контрнаступом. Наразі Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком важливих документів.

Раніше радник голови Офісу Михайло Подоляк заявляв, що матеріали з планами підготовки України до майбутнього контрнаступу, які з’явилися у соцмережах як нібито витік засекречених документів — це "псевдозливи" Росії.

У США вважають, що Російська Федерація може бути причетною до витоку кількох секретних військових документів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.04.2023 07:07