Страта українського воїна: Лубінець закликав ООН та Червоний Хрест покарати Росію

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся з листами до Верховного Комісара ООН з прав людини, Моніторингової місії ООН в Україні, Генерального Секретаря ООН, Міжнародного Комітету Червоного Хреста, через відео, на якому російські окупанти страчують українського військовополоненого.

Про це він повідомив у Telegram.

"Вимагаю, щоб питання негідної поведінки щодо військовополоненого було окремо розглянуто на майданчику Комітету ООН з прав людини", — заявив омбудсмен.

На думку омбудсмена, окупанти оприлюднили відео з трьох причин:

  • це контент для внутрішньої аудиторії, щоб посилити у суспільстві антиукраїнські наративи;
  • "хрещення кров'ю": ймовірно, російські командири віддають накази своїм підлеглим, щоб ті вчиняли подібні дії і знімали все на камери;
  • це елемент залякування своїх військових насамперед щоб вони не здавалися в український полон і думали, що з ними чинитимуть так само.

"З точки зору людяності та гуманності, чи може взагалі будь-яка армія світу вбивати військовополонених, а потім поширювати це відео на загал. Чи додає честі подібні дії такій армії? Питання риторичне...Втім, про людські чесноти з боку РФ не йдеться взагалі. Що ж це тоді, як не черговий доказ геноциду українського народу? Вони публікують відео, розповсюджують, пишуть жахливі коментарі, в яких відчувається глибока ненависть до України й українців",  зауважив Лубінець.

Він додав, що також це відео розіслав всім колегам — омбудсманам світу з проханням, щоб вони у своїх країнах продовжували лобіювати питання підтримки України. А також для того, щоб парламенти їхніх країн визнавали Росію країною-терористкою, а російську агресію — геноцидом українського народу, а Росію виключили з усіх міжнародних організацій, як це зробила Європейська мережа національних інституцій з прав людини ENNHRI, виключивши Уповноважену з прав людини у РФ Тетяну Москалькову.

Що відомо про страту українського військового?

Відео в мережі з'явилося 11 квітня 2023 року. Проте, ймовірно, було записане раніше, з огляду на кількість зелених рослин у кадрі. На ньому російський окупант використовує ніж, аби відтяти голову українського військового. Голос на початку відео підтверджує, що жертва могла бути живою, коли розпочалася страта.

Аналітики припускають, що такі жорстокі відео потрапляють в мережу, якщо співучасник злочину втік або зрадив. Відео могли також знайти в телефоні вже ліквідованого командира і вирішили викласти в мережу. 

Президент Володимир Зеленський відреагував на відео страти бійця ЗСУ. Він наголосив, що Україна нічого не збирається забувати і прощати вбивцям.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов вважає, що у Росії публікують відеозаписи щодо звірств над військовослужбовцями України для залякування своїх бійців та українців. Таким чином російське командування хоче відбити бажання загарбників здаватися у полон.

Також стало відомо, що окупант Єгор Гузенко з позивним "Тринадцятий" може мати відношення до страти українського військового. У мережі він активно публікує заклики звірячих розправ над українцями

Нагадаємо, CNN знайшло ще одне відео обезголовлених українських полонених. За даними журналістів, перше відео страти українських військових було зняте поблизу Бахмута й опубліковане 8 квітня. Його нібито зняли російські найманці з ПВК "Вагнера", на ньому видно обезголовлені трупи двох українських військових, які лежать на землі біля знищеного бронетранспортера. У загиблих солдатів, схоже, також відрубані руки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 12.04.2023 15:03