Фото: ПЦУ

Стрітення Господнє: історія цього дня та традиції святкування

У п'ятницю, 2 лютого, віряни святкують Стрітення Господнє. За старим календарем його відзначали 15 лютого, проте після переходу Православної церкви України (ПЦУ) на новоюліанський календар дата змінилася.

TrueUA розповідає про це церковне свято та які традиції цього дня.

Стрітення Господнє: історія свята

Стрітення Господнє — одне із дванадцяти найбільших після Великодня свят. На 40-й день після народження Ісуса Діва Марія і Йосиф прийшли з немовлям в храм, щоб принести Богу подяку за первістка. Для обряду посвяти їх зустрів Симеон Богоприємець, який прожив майже 300 років, оскільки ангел пообіцяв йому, що старець житиме, поки не зустріне Спасителя людства. Саме в Ісусі Симеон одразу впізнав Месію, про якого йшлося у пророцтві.

Назва свята перекладається як "зустріч", оскільки в цей день зустрічаються Старий і Новий заповіти.

Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Традиції у свято Стрітення Господнього

На Стрітення Господнього в храмах проводяться святкові богослужіння. Християни в цей день освячують свічки. Вважається, що вони захищають будинок від блискавки та грому. Також у цей день освячують воду, яка має цілющі властивості. Стрітенською водою можна натерти хворе місце — вона допоможе.

Фото: idei-dekoru.com

Фото: idei-dekoru.com

Багато людей на Стрітення влаштовують святкові обіди, збираються усією сім’єю для спільної молитви. У це свято варто простити усі образи та виявити до найближчого оточення максимальну увагу, розуміння і тепло.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на лютий 2024 року. Так, в останній зимовий місяць українці будуть святкувати церковне свято — мучеників Памфіла та Порфирія

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Події, 02.02.2024 06:00