Єнс Столтенберг. Джерело: Офіс президента України

Створення фонду в 100 млрд євро Україні: генсек НАТО відмовляється від цієї ідеї, — ЗМІ

Генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг вирішив відмовитись від планів щодо створення п'ятирічного фонду військової допомоги Україні. Свою думку він змінив після того, як зіткнувся з опозицією з боку членів НАТО.

Про це повідомляє Bloomberg.

Нова пропозиція, яку можуть підтримати міністри оборони країн-членів Альянсу, коли вони зустрінуться в Брюсселі наступного тижня, передбачає зобов'язання витрачати щонайменше 40 мільярдів євро на рік на летальну і нелетальну допомогу для Києва. За інформацією осіб, знайомих зі ситуацією, це відповідатиме середньорічним внескам з початку вторгнення РФ у 2022 році.

Північноатлантичний альянс визначить цілі внесків для кожної держави на основі відсотка від її валового внутрішнього продукту, а згодом, ймовірно, будуть опубліковані підсумки в щорічному звіті.

На частку Сполучених Штатів Америки припадатиме близько половини допомоги, а решту нададуть інші члени НАТО.

Раніше генсек Альянсу Єнс Столтенберг запропонував план об'єднання внесків членів НАТО на суму 100 мільярдів доларів на п'ять років, але деякі країни поставили під сумнів його функціонування на тлі небажання брати на себе зобов'язання щодо нових фондів і занепокоєння, що Київ може бути введений в оману.

Хоча новий план не передбачатиме нових коштів, Альянс сподівається, що він дасть Україні більше передбачуваності щодо рівня підтримки у найближчі роки.

Як зазначають джерела, ця пропозиція має широку підтримку майже усіх членів НАТО. Глава угорського уряду Віктор Орбан попросив, щоб його держава мала можливість відмовитися від будь-якої поглибленої підтримки Києва.

Туреччина, за словами джерел, висловила своє занепокоєння щодо інших частин українського пакету, які повинні узгоджуватись лідерами у Вашингтоні.

Альянс також пропонує перебрати на себе оперативні обов'язки очолюваної США Контактної групи з питань оборони України, яка координує постачання зброї близько 50 державами до України. Анкара закликала до обережності, щоб будь-яка координація військової допомоги не створювала враження більшої залученості союзників у конфлікт, зазначає Bloomberg.

Нагадаємо, 7 червня президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден під час зустрічі із Володимиром Зеленським у Франції оголосив про новий пакет військової допомоги для України на 225 мільйонів доларів. До нього, зокрема, увійдуть гаубиці й ракети для протиповітряної оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.06.2024 09:45