Ігор Коломойський. Джерело: biz.censor

Суд скасував заборону на повернення 245 АЗС "ПриватБанку": чому це ще одна поразка Коломойського

У середу, 1 листопада, Центральний апеляційний господарський суд задовольнив скаргу "ПриватБанку" про скасування судової заборони на повернення 245 автозаправних станцій. Майже на три роки банк обмежили в розпорядженні ними, їх поставили на баланс банку до його націоналізації 2016 року й одразу передали в лізинг, а потім у суборенду.

Про це повідомила прес-служба "ПриватБанку", де зауважили, що лізингоотримувачі вже заборгували державному банку понад 10 мільярдів гривень.

"Увесь цей час суди забороняли державному банку отримати контроль над своїм майном. Сторонні особи продовжували користуватися АЗС і отримувати прибутки. За цей час банк недоотримав понад 10 мільярдів гривень лізингових платежів і не мав змогу продати АЗС. Суборендарів багато, вони майже щороку змінювалися. Позивачів у таких справах, як правило, понад 50, вони постійно створюють причини, з яких судове засідання навіть не могло відбутися. Тому ми вітаємо це судове рішення, яким знято всі заборони та поновлено право на розпорядження власним майном", — сказав адвокат "ПриватБанку".

За його словами, ця історія тягнеться вже шість років. Ще 2016 року перед націоналізацією ПриватБанк поставив собі на баланс 248 АЗС шляхом звернення стягнення на предмети іпотеки, на виконання вимог НБУ. А саме "ПриватБанк", як і інші банки, мав покращити якість забезпечення за кредитами та відповідно якість кредитного портфеля.

Поставивши АЗС на баланс (тобто отримавши їх у власність), банк під керівництвом колишнього менеджменту одразу ж передав їх у фінансовий лізинг компаніям з орбіти групи "Приват", уклавши 22 договори лізингу з 15 лізингоотримувачами. А ті, своєю чергою, передали АЗС в суборенду іншим компаніям тієї ж групи. За словами юристів "ПриватБанку", первинну постановку на баланс із наступною передачею в лізинг здійснили з порушеннями законодавства.

"Погашення лізингових платежів відбувалося, згідно з типовою для групи Ігоря Коломойського схемою: в перші роки сплачували тільки відсотки, згодом додавалася основна сума. Водночас оцінку під час передачі АЗС на баланс банку суттєво завищили. Врешті з 2018 року боржники скоротили лізингові платежі, а згодом припинили їх зовсім", — пояснили в банку.

Тому невиконання умов договорів фінансового лізингу змусило «ПриватБанк» 2019-2020 років розпочати процес розірвання цих договорів і повернення АЗС під свій контроль.

Нагадаємо, що 23 жовтня Ігор Коломойський спробує скасувати націоналізацію "ПриватБанку". Колишній власник фінансової установи знову подав позов до суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.11.2023 14:26