Нестор Шуфрич у залі суду 13 березня. Джерело: "Суспільне"

Суд залишив Шуфрича під вартою: на скільки політику продовжили термін за ґратами

Печерський районний суд Києва на два місяці продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою народному депутату від забороненої партії ОПЗЖ Нестору Шуфричу. Йо підозрюють у державній зраді.

Про це повідомило "Суспільне". Прокурор просив тримання під вартою без альтернативи застави.

Своєю чергою, Нестор Шуфрич заявив, що вже шість місяців перебуває під вартою та разом з адвокатами просив таке рішення скасувати.

Що відомо про справу Шуфрича

Співробітники Служби безпеки України затримали народного депутата Нестора Шуфрича у нього вдома у селі Козин Київської області. 15 вересня відбулося понад 50 обшуків у кримінальній справі Шуфрича. Під час обшуків виявили заборонену російську символіку та нагороди. Виявляється, він зберігав удома георгіївські стрічки, медалі та кітелі збройних сил Російської Федерації.

Також Служба безпеки України виявила документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей. Він передбачає перейменування цих областей України у так звані "краї", широку автономію, проведення виборів, формування окремого уряду та парламенту. Під документом, який датований липнем 2014 року, стоять підписи позбавленого нині українського громадянства колишнього нардепа Віктора Медведчука та самого Шуфрича.

Нестор Шуфрич — український проросійський політик, народний депутат України від забороненої партії ОПЗЖ, голова Комітету ВРУ з питань свободи слова. Був членом Партії регіонів.

За інформацією журналіста Юрія Бутусова, Шуфрич є фігурантом справи російської шпигунської мережі, створеної співробітником ФСБ РФ та колишнім народним депутатом України Володимиром Сівковичем. Як відомо, у Верховну Раду України Нестор Шуфрич потрапив від проросійської партії ОПЗЖ, яка зараз перебуває під забороною.

Служба безпеки України спільно з Державним бюро розслідувань та Офісом Генпрокурора зібрала доказову базу про антиукраїнську діяльність чинного народного депутата Нестора Шуфрича. Йому повідомлено про підозру у державній зраді.

15 вересня Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід нардепу Нестору Шуфричу. Йому призначили тримання під вартою на два місяці без внесення застави. 

11 жовтня, Київський апеляційний суд вирішив залишити в силі запобіжний захід Шуфричу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, що працівники Державного бюро розслідувань спільно зі Службою безпеки України в лютому задокументували нові докази антиукраїнської діяльності Шуфрича. За даними слідства, він налагодив схему фінансування російських окупаційних угруповань у тимчасово анексованому Криму. Зокрема, платив гроші Росгвардії за воєнізовану охорону своєї елітної нерухомості на території півострова. Тільки за три місяці 2016 року підконтрольна йому компанія сплатила окупантам за послуги понад пів мільйона російських рублів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.03.2024 14:12