Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

Окупанти влаштували судилище над українськими полоненими: омбудсмен звернувся до ООН та Червоного Хреста

Український омбудсмен звернувся до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста через чергове незаконне судилище над українськими військовополоненими у так званій "ДНР". 

Про це у Telegram-каналі повідомив омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець.

У чому звинувачують полонених

"Верховний суд ДНР" 7 лютого провів судилище над 33 українськими захисниками, які перебувають в російському полоні. Їх звинуватили в нібито обстрілах житлових будинків так званої "республіки" та призначили від 27 до 29 років ув'язнення.

Реакція омбудсмена

Дмитро Лубінець зауважив, що ці вироки не визнаються у світі та вважаються незаконними. На додаток, такий "суд" — це порушення права на справедливий судовий процес та черговий воєнний злочин РФ.

"Ухвалені так званим "судом" квазіутворення "ДНР" вироки є грубим порушенням Третьої Женевської конвенції в частині права полонених на справедливий суд та недопущення катування, їх можна вважати воєнним злочином. Донецька область є частиною України в міжнародно визнаних кордонах, на них розповсюджується юрисдикція українських судів", — додав посадовець.

Лубінець повідомив, що звернувся з офіційними листами до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста задля фіксації порушень норм міжнародного гуманітарного права. Також омбудсмен закликав світову спільноту посилити тиск на Росію.

Що відомо про падіння літака Іл-76 у РФ

У середу, 24 січня, в Росії впав військовий літак Іл-76. Авіакатастрофа сталася у Бєлгородській області Російської Федерації. Точної причини авіатрощі у Росії поки не розкривають.

Водночас російські пропагандисти почали вигадувати свої "версії". У міноборони РФ заявили, що літак упав, але нібито "на борту перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шість членів екіпажу та троє осіб, які супроводжували.

Своєю чергою омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що список військовополонених, які нібито перебували на борту військового літака Іл-76, який розбився у Бєлгородській області 24 січня, містить "неточності".

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що обставини катастрофи ще встановлюються, але українська сторона на Раді безпеки ООН "могла б розповісти, як усе це сталося". 

Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі прокоментував авіатрощу та наголосив, що Сполучені Штати Америки наразі не можуть підтвердити, чи перебували українські військовополонені на борту літака Іл-76. Кірбі зауважив, що Білий дім намагається отримати більше інформації щодо інциденту з Іл-76.

Нагадаємо, 30 січня представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що Росія не виявляла готовності передати Україні тіла полонених, які нібито були на борту російського Іл-76, що розбився у Бєлгородській області 24 січня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.02.2024 12:50