Фото: скріншот

Сутички у Лаврі: віряни УПЦ МП вибили двері в одному з корпусів (відео)

У середу, 19 квітня, віряни Української православної церкви Московського патріархату влаштували сутички із поліцією поблизу одного з корпусів Києво-Печерської Лаври.

Віряни намагаються блокувати роботу комісії Мінкульту, яка наразі працює у храмі. Під час сутичок із правоохоронцями парафіяни вибили двері в одному із корпусів.

Зазначимо, за інформацією міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, комісія Міністерства культури та інформаційної політики продовжує працювати в Києво-Печерській лаврі.

Він уточнив, що оглянули три пам’ятки, дві національного та одного місцевого значення, а саме корпуси 37, 37-а та 38: галереї до Ближніх печер, Дзвіниці на Ближніх печерах, Входу до Галереї Ближніх печер.

"Двері будівель були зачинені, тому в присутності виконувача обов’язків Генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Остапенка М.А. та заступника Рудника О.В. за допомогою відповідних засобів технічними працівниками було забезпечено доступ Комісії до вказаних приміщень", — заявив міністр.

Ткаченко додав, що об’єкти є пам’ятками архітектури і входять до Ансамблю Києво-Печерської лаври та об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. При цьому він оприлюднив фото, на якому видно занедбаний стан будівель. За словами урядовця, протипожежних заходів на цій території також не зафіксували.

Нагадаємо, у середині березня Ткаченко заявив, що намісник монастиря Московської церкви на території Почаївської лаври митрополит Володимир не допустив представників заповідника до церкви. Було відкрито кримінальне провадження щодо перешкоджання користуванню майном держави. 

18 квітня міністр повідомив, на території Києво-Печерської Лаври є ще одне приміщення, яке належить заповіднику. Представники УПЦ МП теж не пускають до нього спецкомісію Мінкульту.

Водночас у деяких будівлях столичної лаври вже встигли зафіксувати жахливий стан. Один із корпусів опечатали, слідчі почали проводити процесуальні дії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.04.2023 13:56