Затримання рекетира в Дніпрі. Джерело: СБУ

"Світить" 12 років ув’язнення: у Дніпрі закінчилися "пригоди" рекетирів, які "вибивали" гроші в підприємців

Служба безпеки України та Національна поліція затримали у Дніпрі рекетирів, які "обкладали даниною" місцевих підприємців. Організоване злочинне угруповання тероризувало мешканців прифронтового Дніпра.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

"Зловмисники вимагали гроші з представників малого бізнесу. Для цього провокували конфліктні ситуації або вигадували штучні борги, а потім виставляли "рахунок" потерпілим. У разі відмови — рекетири викрадали своїх жертв та відвозили до підвалу, який був переобладнаний під катівню. Там людей прив’язували до стільця та періодично били, погрожуючи фізичною розправою над потерпілими та їхніми родинами", — йдеться в повідомленні.

Працівники СБУ задокументували факт "вибивання" грошей з місцевого ІТ-підприємця. Фігуранти вимагали кошти як "компенсацію" за нереалізований бізнес-проєкт, в який вони нібито вкладали гроші.

Рекетири1

Джерело: СБУ

За даними слідства, рекетири вивезли айтівця із зав’язаними очима до підвального приміщення, де застосовували до нього тортури. У результаті він погодився заплатити та відправив частину суми у криптовалюті. Щоби сплати "залишок", він мав звернутися по допомогу до своїх родичів. Утримуючи підприємця у власному авто, злочинці возили його адресами близьких, допоки він не зібрав усю суму.

"Рекетири планували розширити свій злочинний вплив і обкласти "даниною" більшу частину малого бізнесу", — зазначили в СБУ.

Правоохоронці заблокували протиправні наміри угруповання та затримали організатора та його спільника. За інформацією слідства, ними виявилися представники місцевого криміналітету, яких раніше вже притягували до відповідальності за важкі злочини.

Рекетири2

Джерело: СБУ

Наразі затриманим повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • незаконне позбавлення волі або викрадення людини;
  • вимагання;
  • незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

"Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна", — підсумували в СБУ.

Рекетири3

Джерело: СБУ

Нагадаємо, що наприкінці березня працівники Служби безпеки України затримали двох охоронців російської катівні, яка діяла під час окупації Херсона. Колаборантам загрожує до 15 років позбавлення волі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 04.04.2024 13:59