Фото ілюстративне. Джерело: rheinmetall-defence.com

Танки, БМП і не тільки: німецький концерн Rheinmetall оприлюднив заплановану допомогу Україні

Німецький оборонний концерн Rheinmetall упродовж найближчих двох років планує постачання Україні танків, бойових машин піхоти, артилерійських боєприпасів та іншого. Раніше підприємство вже надало українським військовим значну кількість військової техніки.

Про допомогу Україні Rheinmetall розповів на своєму сайті.

"Rheinmetall тепер є єдиним оборонним підрядником, здатним постачати українським військовим велику кількість нових боєприпасів середнього і великого калібру", — йдеться в заяві.

Зокрема, це снаряди:

  • 20-міліметрові для бойової машини піхоти Marder;
  • 40-міліметрові боєприпаси;
  • 105-міліметрові для танка Leopard 1;
  • 120-міліметрові танкові боєприпаси для Leopard 2.

До кінця 2023 року також виготовили 40 000 з 300 000 боєприпасів 35-міліметрових до зеніток "Гепард".

Також Rheinmetall є важливим стратегічним партнером України в постачанні 155-міліметрових артилерійських боєприпасів, уже надано декілька десятків тисяч снарядів.

Заплановані постачання

2024 року надійдуть ще десятки тисяч боєприпасів 155-міліметрових. У грудні 2023 року уряд Німеччини розмістив замовлення у Rheinmetall на постачання декількох десятків тисяч снарядів 2025 року.

Крім Німеччини, ще одна держава-член НАТО доручила компанії Rheinmetall надати Україні велику кількість 155-міліметрових боєприпасів. Снаряди виробить іспанська компанія Rheinmetall Expal Munitions, їх мають надати 2025 року.

Постачання військової техніки

Rheinmetall також надає Україні істотну підтримку в галузі бойових машин або за допомогою багатосторонніх програм обміну Ringtausch з такими країнами-партнерами, як Греція, Словаччина та Чехія, або за допомогою прямих постачань. До кінця 2023 року Rheinmetall надав Україні понад 100 бойових машин піхоти Marder.

"Подальші постачання у двозначному діапазоні відбудуться 2024 року", — повідомили в концерні.

Допомога з танками

Компанія Rheinmetall уклала контракт на постачання в Україну 25 основних бойових танків Leopard 1A5, а також п'яти броньованих евакуаційних машин і двох танки Leopard 1 для автошколи. Постачання заплановано на 2024 рік, відповідні роботи відбудуться в Унтерлюссе та Касселі.

"За дорученням урядів Нідерландів і Данії компанія Rheinmetall надасть 14 основних бойових танків Leopard 2A4. Два такі бойові танки вже доставлені для навчання українських збройних сил. Решту танків передамо цього року", — зазначили в Rheinmetall.

Системи протиповітряної оборони

"Успіх 35-міліметрової зенітки "Гепард" в Україні підкреслює ефективність гарматної протиповітряної оборони, особливо проти крилатих ракет і безпілотників. Цю традицію підтримує сучасна система Skynex від Rheinmetall", — відзвітував виробник.

Система призначена для операцій на дуже близьких дистанціях, де керовані ракети неефективні. Використання програмованих боєприпасів повітряного вибуху калібру 35 міліметрів Ahead, розроблених компанією Rheinmetall саме для цієї мети, обходиться значно дешевше, ніж зіставні системи на базі керованих ракет. До того ж неможливо впливати або відхиляти 35-міліметрові снаряди засобами електронної протидії.

Минулого року першу систему Skynex передали українським збройним силам. Постачання систем Skynex продовжаться протягом 2024 року.

Польовий госпіталь і медпункт

У співпраці з урядом Німеччини дочірня компанія групи Rheinmetall Mobile Systeme GmbH у серпні 2023 року надала українським військовим польовий госпіталь. Він містить 32 ліжка, вісім із них для інтенсивної терапії, а також новітнє медичне обладнання та устаткування для інтенсивної терапії. Ця комбінована система на базі наметів і контейнерів, аналогічна німецькій окружній лікарні, є повноцінним повністю автономним медичним закладом.

У серпні 2023 року десять українських військовослужбовців пройшли 14-денне навчання в Німеччині, де навчилися збирати, розбирати й експлуатувати мобільний польовий госпіталь. Вони повернулися у свої райони діяльності одразу після завершення курсу.

Крім того, у грудні 2023 року компанія Rheinmetall передала Україні рятувальну станцію. Друга рятувальна станція з'явиться в першому кварталі 2024 року.

Інша допомога від концерну

Вантажівки HX, вироблені компанією Rheinmetall MAN Military Vehicles, є одними з найбільш використовуваних військових логістичних транспортних засобів у світі та мають світову репутацію завдяки своїй довговічності, мобільності на бездоріжжі, зручності використання та модульності, що відрізняє їх від конкурентів у галузі. Наразі в Україні працюють близько 100 таких вантажівок, а нещодавно прямо з заводу надійшло ще 26 нових.

У Литві Rheinmetall управляє центром технічного обслуговування та ремонту для підтримання оперативної готовності західних бойових систем і забезпечення їх матеріально-технічного забезпечення. Там же ремонтують техніку ЗСУ.

У Румунії компанія Rheinmetall створила центр військового технічного обслуговування і логістики на своєму майданчику в Сату-Маре. Крім того, в Україні створено потужності з технічного обслуговування та ремонту.

Виробництво техніки в Україні

У довгостроковій перспективі Україні знадобиться допомога у відновленні власної оборонної промисловості та переорієнтації виробництва на західні стандарти. Тому в жовтні 2023 року Rheinmetall заснувала в Києві спільне підприємство з українською державною компанією АТ "Українська оборонна промисловість" — ТОВ "Рейнметалл Українська оборонна промисловість".

Наразі роботи з технічного обслуговування і ремонту вже проводяться на військовій техніці; На другому етапі в Україні також вироблятимуть бронетехніку, наприклад, бронетранспортери Fuchs/Fox, бойові машини піхоти Lynx і основні бойові танки Panther.

Мета полягає в тому, щоб перетворити Україну на ефективного партнера, відновити її колись потужний оборонний сектор і забезпечити її стратегічну автономію.

Нагадаємо, наприкінці січня стало відомо, що один із найбільших виробників військової техніки та озброєння концерн Rheinmetall побудує новий завод. Він сфокусується на виробництві боєприпасів для забезпечення безперебійних постачань в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.02.2024 19:09