Фото: Pixabay

Технічні проблеми в банках, супермаркетах, авіакомпаніях та зв'язку: у світі стався глобальний IT-збій

У світі стався масштабний IT-збій. Проблеми у роботі торкнулися багатьох світових компаній, у тому числі й українських.

За даними Bloomberg, масштабна серія збоїв від США до Азії сталася після того, як корпорація Microsoft corporation повідомила про збій у своїх онлайн-сервісах, зокрема в онлайн-службах Azure і 365. У Microsoft уже вивчають проблему. Проте, попередньо, проблеми пов'язані із взаємодією антивірусу Crowdstrike та Windows. До того ж багато користувачів повідомляють про проблеми з програмним забезпеченням від Microsoft.

"Поточний стан: ми продовжуємо докладати зусиль для усунення наслідків для порушених програм і служб Microsoft 365. Масштаб впливу: ця проблема може вплинути на будь-якого користувача, який намагається використовувати різні програми та служби Microsoft 365", — заявили у Microsoft.

Крім того, серія технічних збоїв зачепила ОС Windows, Лондонську біржу, банки, сотні компаній, авіакомпанії United Airlines, Delta Airlines і American Airlines, системи аеропортів Іспанії, Ірландії, Австралії та інших країн. Багато авіакомпаній заборонили зліт для всіх своїх літаків через проблему з комунікацією. 

Попередньо, глобальний технічний збій міг вразити понад 90% комп'ютерів, що працюють на операційній системі Windows.

Також збій зачепив і британський мовник Sky News. Телеканал не може вести пряму трансляцію. 

Водночас, за даними ABC News, уряд Австралії, який тісно співпрацює з Національним координатором з кібербезпеки, збирає екстрену нараду, на якій розглянуть масштабні IT-проблеми у світі.

Крім того, у коментарі ABC News, викладач з кібербезпеки Мельбурнського університету Шаанан Коні каже, що масові збої, які спостерігаються у всьому, спричиняють дві окремі речі одночасно. Перша проблема, за його словами, була спричинена програмним забезпеченням, розробленим компанією під назвою CrowdStrike.

"Це постачальник комп’ютерної безпеки, який надає послуги моніторингу для великих підприємств, щоб вони могли бачити на комп’ютерах, які перебувають під їхнім контролем, чи є ознаки підозрілої діяльності, чи речі, які вимагають попередження системи безпеки або блокування комп’ютера", — каже доктор Коні.

Також масштабний збій, на думку фахівця, могла спричинити програмна помилка, яка є в оновленні CrowdStrike.

Додамо, що про технічні збої у своїй роботі заявила і низку українських компаній. Зокрема, проблеми у роботі спостерігаються в поштового оператора "Нова пошта"мобільного оператора Vodafone та у додатках Sense Bank та Monobank.

Нагадаємо, 2 липня в месенджері Telegram розпочали виникати проблеми. Зокрема, деякі користувачі не могли відправити повідомлення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 19.07.2024 10:32
Фото: Pixabay