Обстріл судна у Чорному морі. Фото: Telegram Володимира Зеленського

The Telegraph: Обстріли одеських портів можуть спровокувати війну Росії з НАТО

Ще з вересня Російська Федерація поновила ракетні обстріли Одеси, намагаючись перешкодити експорту українського зерна та іншого продовольства. Такими атаками Москва може випадково спровокувати війну з Північноатлантичним альянсом.

Про це пише The Telegraph.

Як зазначає видання, за кілька секунд самонавідна російська ракета повинна вирішити, що вона вибере, чи пропливе інше більше судно, чи є ще щось із сильнішою радіолокаційною відповіддю на її зображенні, вона, ймовірно, зафіксується на цьому. Це означає, що вона може вразити майже будь-що, і вона може легко увійти до територіальних вод третьої сторони: ймовірно, в цьому випадку в акваторію Румунії.

Іншими словами, ракета може вразити територію НАТО. Під час дії крихітної радарної голівки удар перетворився із простого воєнного злочину — просто ще одного дня в офісі Путіна — на випробування статті п'ятої НАТО та можливу ядерну війну.

Підсумовуючи, можна сказати, що хоча цей сплеск ударів і помітний, на цей момент він не завдає великої шкоди чи тривоги. Шум, що створюють атаки, не помічається. Поки що на стратегічному рівні нічого серйозного не відбувається.

Тож, як зазначає джерело, це ризик прорахунку чи помилки. Більше сотні незаконних вільно плаваючих мін, які Путін випустив у Чорному морі — потенційно для того, щоб вони дрейфували у водах НАТО і там здійснили автоматизований, випадковий акт війни — тепер приєдналися до великих ракет, які використовують старі технології, що працюють на частковій інформації про наведення та що завдає ударів в основному навмання.

З погляду ходу війни, Чорне море залишається театром, де обидві сторони кидають виклик та напружують ресурси один одного, але вирішальний результат є малоймовірним. На жаль, російські війська використовують тактику, яка може легко вивести війну далеко за межі України. Кожен такий напад — це дурна авантюра, в якій ставки дуже високі: і Путін тепер знову кидає ці кістки, пише The Telegraph.

Обстріл Одещини 9 жовтня: що відомо

Пізно ввечері 9 жовтня російські терористи обстріляли балістикою портову інфраструктуру Одеської області. Під час удару ушкоджень зазнало цивільне судно під прапором Панами — контейнеровоз Shui Spirit. Це вже третє іноземне судно, яке атакувала Росія за останні чотири дні. 

Внаслідок удару загинули вісім людей, 11 — отримали поранення. Усі постраждалі — громадяни України.

Нагадаємо, що 7 жовтня в Одесі російські окупанти влучили балістичною ракетою у цивільне судно під прапором Палау. Загинув 60-річний українець, ще п’ятеро іноземних громадян постраждало.

Раніше посол Британії Мартін Гарріс заявив, що російські удари по торгових суднах у портах Одещини, яких цього тижня було три поспіль, є неприпустимими. Це атаки по постачанню продовольства у всьому світі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.10.2024 21:43