Візит військових у спортзал на Закарпатті. Скріншот із відео

"Ті чоловіки не привілейовані": у Закарпатському ТЦК пояснили вручення повісток у спортзалах і туркомплексах

У Закарпатському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки відреагували на резонанс щодо вручення повісток у спортзалах і туркомплексах. Раніше там військові провели рейди по спортзалах в Ужгороді, Мукачеві, Хусті й інших містах.

Закарпатський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки оприлюднив відповідну заяву з цього приводу.

"У зв’язку з певним суспільним ажіотажем навколо вручення повісток особам призовного віку у спортивних, відпочинкових та інших закладах краю інформуємо, що працівники Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки з початку повномасштабного вторгнення і дотепер у своїй роботі керуються винятково законами України "Про військовий обов’язок і військову службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" й іншим суміжним законодавством", — йдеться в повідомленні.

Там додали що працівники ТЦК у законний спосіб продовжують у рамках мобілізаційних заходів вручати повістки.

"На нашу думку, ті чоловіки призовного віку, які, свідомо уникаючи військової служби, займаються у спортивних залах або розважаються у відпочинкових комплексах не є привілейованими порівняно з військовослужбовцями ЗСУ, які у непростих умовах тримають оборону та б’ють ворога", — наголосили представники Закарпатського ТЦК.

Вони також акцентували: вручення повістки не означає, що призовника одразу забирають на війну.

"Ні! Спочатку уточнюються дані, призовник проходить медичний огляд, і вже тільки після цього, якщо людина придатна до служби, видається мобілізаційне розпорядження. Тож призовник їде вчитися", — йдеться також у заяві військових.

Вони вкотре повідомили про відповідальність за ухилення та будь-яке перешкоджання у видачі повісток. Зокрема, відповідно до частини 1 статті 114 Кримінального кодексу "Перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період" тягне за собою позбавлення волі на термін від п’яти до восьми років.

Військові розповіли, що в ЗСУ є чимало військових спеціальностей, які не передбачають безпосередню участь у веденні бойових дій, але є важливими для підтримки фронту.

"Кожен або кожна може ознайомитися на сайті ЗСУ з переліком цих спеціальностей, стати на військовий облік, отримувати гідну зарплату та разом з тим допомагати своїй країні у скрутний час. Просимо також зрозуміти, що в ЗСУ насамперед — люди, у тому числі ваші знайомі, ваші друзі, батьки, чоловіки, сини та доньки, які чекають на заміну або поповнення", — підсумували в Закарпатському ТЦК.

Нагадаємо, що на Закарпатті з 1 грудня і до завершення воєнного стану в Україні запровадили перевірку документів громадян. Проте це рішення не пов'язане з мобілізацією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.12.2023 12:33