Фото: Facebook Дональда Трампа

Трампу висунули звинувачення у справі про штурм Капітолія: усі деталі

Федеральне велике журі присяжних висунуло 45-му президенту Сполучених Штатів Америки Дональду Трампу звинувачення за чотирма кримінальними пунктами в рамках розслідування спеціального прокурора Джека Сміта щодо спроб скасувати результати виборів 2020 року, які призвели до нападу на Капітолій 6 січня 2021 року.

Про це повідомляє CNN. Зокрема, у рамках розслідування Трампу було пред'явлено звинувачення: у змові з метою обману Сполучених Штатів; у змові з метою запобігання офіційному розгляду; у перешкоджанні та спробі перешкоджання офіційному розгляду; у змові проти прав громадян.

Тепер йому потрібно з’явитися до Федерального суду Вашингтона о 16:00 (за місцевим часом) у четвер, 3 серпня.

"Незабаром після дня виборів відповідач також вдався до незаконних засобів, щоб зменшити кількість законних голосів і підірвати результати виборів", — йдеться в обвинувальному висновку.

CNN вказує, що "остання справа проти Трампа вважається найсерйознішою зрадою колишнього президента своїм конституційним обов'язкам, коли його зусилля, спрямовані на те, щоб залишитися в Білому домі після програшу на виборах 2020 року, мали на меті підірвати демократію США і давню американську традицію мирної передачі президентської влади".

Вказується, що змова з метою скасування виборів 2020 року порушила президентські норми у США і завершилася фізичним нападом на Капітолій США 6 січня 2021 року, коли Конгрес зібрався, щоб підтвердити перемогу президента Джо Байдена. CNN пише, що ще до цього Трамп провів "безпрецедентну кампанію тиску на працівників державних органів та законодавців, чиновників Міністерства юстиції та навіть на свого віце-президента Майка Пенса, щоб переконати їх визнати результати виборів 2020 року недійсними".

Спеціальний прокурор Джек Сміт заявив журналістам, що добиватиметься "швидшого судового розгляду", і закликав представників громадськості ознайомитися з обвинувальним висновком.

"Атака 6 січня 2021 року була безпрецедентною атакою на центр американської демократії, і, як зазначено в обвинувальному висновку, була спровокована брехнею, — сказав Сміт журналістам. — Брехня відповідача спрямована на перешкоджання основної функції національного процесу уряду США зі збору, підрахунку та посвідчення результатів президентських виборів".

У обвинувальному висновку стверджується, що Трамп та його спільники "використали" напад на Капітолій США 6 січня, продовжуючи спроби переконати членів Конгресу відкласти підтвердження результатів виборів. Також вказується, що Трамп обдурив багатьох учасників заворушень, змусивши їх повірити в те, що тодішній віце-президент Майк Пенс може змінити результати виборів і зробити Трампа переможцем.

Журналісти вказують, що до справи долучено шість співучасників змови з Трампом. Серед них — чотири неназвані адвокати, які нібито допомагали Трампу в його спробах підірвати результати виборів 2020 року. Також залучений один неназваний чиновник Міністерства юстиції, який "намагався використовувати відомство для відкриття фіктивних розслідувань злочинів на виборах і впливати на законодавчі органи штатів за допомогою завідомо неправдивих заяв про фальсифікацію виборів". Спецпрокурор Сміт також згадує в обвинуваченні неназваного "політичного консультанта, який допоміг реалізувати план подання фальсифікованих списків кандидатів у президенти, щоб перешкодити процедурі сертифікації".

Штурм Капітолія у 2021 році

Під час розгляду питання про результати виборів 6 січня 2021 року прихильники Дональда Трампа увірвалися до Капітолія. Внаслідок штурму загинули четверо протестувальників і поліцейський.

Невдовзі після нападу на Конгрес Федеральне бюро розслідувань США відкрило 160 справ у рамках розслідування. Щонайменше 150 осіб отримали обвинувачення. 

Ці події стали причиною оголошення Палатою представників імпічменту Трампу. Водночас Сенат виправдав колишнього президента.

Нагадаємо, у травні 2023 року Дональда Трампа визнали винним у справі про спробу зґвалтування письменниці та журналістки Джин Керрол. Відповідне рішення ухвалив Федеральний суд Манхеттена.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.08.2023 08:14