Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента

Три дні Зеленського в Нью-Йорку: де виступатиме і з ким зустрінеться український президент

Найближчими днями у президента України Володимира Зеленського відбудеться поїздка до США, де він виступить на Генасамблеї ООН, відвідає засідання Ради безпеки ООН, зустрінеться зі світовими лідерами, зокрема, з американським президентом Джо Байденом. Досі ще про офіційну програму візиту не повідомляли. Однак приблизний графік на 19-21 вересня можна вже спрогнозувати.

Вівторок: виступ на Генасамблеї ООН

19 вересня стартують спільні дебати на сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку. За попередніми розкладами, Володимир Зеленський виступить у першій половині дня. Тиждень дебатів присвятили темі "Відновлення довіри та глобальної солідарності: прискорення дій щодо порядку денного до 2030 року та його цілей сталого розвитку для забезпечення миру, процвітання, прогресу та стійкості для всіх".

З трибуни виступатимуть близько 40 президентів, у тому числі Джо Байден (США), Анджей Дуда (Польща), Реджеп Таїп Ердоган (Туреччина), Лула да Сілва (Бразилія), Петр Павел (Чехія) та інші. У штаб-квартирі ООН зберуться понад 140 очільників держав і урядів. Ще однією темою дебатів стане притягнення Росії до юридичної відповідальності за агресію проти України та воєнні злочини.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк розповів, що Зеленський відстоюватиме необхідність якнайшвидшої перемоги над Росією, пояснюватиме, чому війна повинна мати справедливий кінець і чому допомога Україні — це внесок у стабільність та відновлення міжнародного права.

Український президент також представить "Формулу миру", спеціальний трибунал для Росії та механізм відшкодування збитків від війни.

"Буде багато двосторонніх зустрічей, у тому числі з країнами Глобального Півдня, у тому числі та з інших континентів. Ми максимально використовуємо цю можливість візиту до Нью-Йорка, який, впевнені, принесе вагомі результати", — уточнив заступник голови Офісу президента Ігор Жовква.

Середа: зустрічі в Раді безпеки ООН

Албанський посол Феріт Ходжа ще раніше в одному з інтерв’ю заявив, що відкрите засідання Ради безпеки ООН відбудеться за участю українського президента Зеленського.

"Можу майже підтвердити, що президент Зеленський буде присутній у Нью-Йорку. Це його перший візит до міста, до ООН після початку повномасштабного вторгнення Росії, і перша участь у Раді безпеки ООН тут", — зазначив він.

Зараз саме Албанія головує в Радбезі, що складається з 15 країн-учасниць. Засідання 20 вересня присвятять російсько-українській війні. На ньому, зокрема, канцлер Німеччини Олаф Шольц виступить зі словами до світової спільноти про всі жахіття війни та масштаби порушень міжнародного права, а також нагадає про те, що продовольча та енергетична криза, як і глобальна інфляція, є наслідком російських дій.

На засіданні Ради безпеки, можливо, буде й російський міністр закордонних справ Сергій Лавров. За інформацією американських журналістів, він, найімовірніше, проведе зустрічі з лідерами країн Глобального Півдня. Однак і українська сторона спробує заручитися їхньою підтримкою. Одне з головних завдань — переконати ці країни тиснути на Кремль, щоби зупинити військову активність Росії у Чорному морі. Крім того, Зеленський має намір заручитися підтримкою країн, які економічно пов'язані з РФ та Китаєм.

Німецьке агентство dpa зазначило, що вся увага буде прикута до того, чи відбудеться конфронтація між Зеленським та Лавровим в кулуарах Генасамблеї чи на Радбезі. Генсек ООН Антоніу Гутерріш наголосив, що не чекає на будь-який дипломатичний прорив.

"Я хотів би мати можливість виступити посередником у мирних переговорах, але я думаю, що ми далекі від того, щоб це стало можливим", — сказав він.

Четвер: виступ у Сенаті та зустріч із Байденом

The Washington Post зазначив, що 21 вересня Зеленський вирушить до Вашингтона. Цю поїздку погодили з Білим домом, щоби наголосити на важливості задоволення Конгресом запиту про додаткові 24 мільярди доларів для допомоги Україні.

Зараз не зрозуміло, чи схвалить цю суму Конгрес, оскільки в Республіканській партії існують серйозні розбіжності щодо цього питання. Зокрема, деякі праві республіканці на чолі з Дональдом Трампом стверджують, що США нібито і так надають Україні занадто багато допомоги та мають зосередитися на внутрішніх пріоритетах.

За даними CNN, український президент відвідає Капітолійський пагорб та звернеться до сенаторів. Раніше цей же телеканал із посиланням на джерело в Республіканській партії повідомляв, що Зеленський не виступатиме на спільному засіданні Конгресу. Його зверненню передуватиме закритий брифінг Україною для сенаторів.

Після заходів на Капітолійському пагорбі президент США Джо Байден прийме Зеленського у Білому домі. Минулого тижня дату та місце підтвердив радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван. Він також додав, що промову з трибуни Генасамблеї ООН американський президент значною мірою присвятить Україні.

Щодо зустрічі в Білому домі, то нещодавно Зеленський казав, що обговорить з Байденом постачання далекобійних ракетних систем ATACMS. За його словами, є надія, що Україна отримає їх восени, щоб не робити паузи у контрнаступі.

"Я говоритиму з президентом Байденом. Його думка та підтримка для мене дуже важлива. Я думаю, він може перегорнути цю сторінку війни. Одного разу він уже зробив це з HIMARS, це було дуже важливо", — додав він.

Проте, як пише Axios, цього тижня Байден не оголосить про надання ATACMS, здатних вражати цілі на відстані до 300 кілометрів. Дебати з цього приводу в його адміністрації ще тривають.

Поїздка Зеленського до США стане другою з початку повномасштабного вторгнення Росії. Перша відбулася у другій половині грудня 2022 року.

Двосторонні зустрічі Зеленського

Наразі достеменно відомо про переговори з польським президентом Анджеєм Дудою 19 вересня. Однією з тем стане імпорт українського зерна, заборону якого Варшава продовжила в середині місяця.

Посол Ізраїлю Михайло Бродський анонсував зустріч Зеленського з прем'єр-міністром цієї країни Біньяміном Нетаньяху.

"Зустріч прем'єра Ізраїлю та президента України відбудеться в Нью-Йорку в найближчі декілька днів під час засідання Генеральної асамблеї ООН", — написав він у соцмережах.

Нещодавно лідери обох країн провели телефонну розмову, сторони обговорили ізраїльську підтримку на тлі вторгнення. До речі, зустріч у Нью-Йорку стане першою з початку повномасштабної війни. Раніше Нетаньяху критикували за те, що він є чи не єдиним лідером демократичної країни, який досі не наважився відвідати Київ.

Про зустрічі Володимира Зеленського з іншими світовими лідерами нараз анонсів не було. Однак в Офісі президента України зазначають, що вони не виключені.

Нагадаємо, що наприкінці серпня президент Володимир Зеленський прогнозував міжнародну активність восени. Головні питання — безпекові гарантії для України, захист нашої держави та сесія Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй. За словами гаранта, відбудуться наступні раунди переговорів та приєднання нових країн до спільної безпекової архітектури.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.09.2023 16:32