На фото: Кайса Оллонґрен. Джерело: соцмережа X

Ще дві країни-члени НАТО підтримали удари західною зброєю по російській території

Чехія та Нідерланди підтримали використання Україною західної зброї для ударів по російській території. Раніше використання на російській території західної зброї підтримали Велика Британія, Швеція, Польща та Латвія.

Як повідомляє CTK, премʼєр-міністр Чехії Петр Фіала прокоментував заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга щодо ударів західною зброєю по цілях на території РФ, який зі свого боку закликав країни-члени Альянсу зняти обмеження на удари по Росії. Міністр наголосив, що вважає таке використання зброї, яку надають Україні партнери, "цілком логічним". 

"Україна, яка зазнала нападу, має повне право використовувати усі варіанти свого захисту", — додав він.

Варто додати, що міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен підтримала прем'єр-міністра Чехії та наголосила, що з чинними обмеженнями Україна змушена "боротися з однією рукою, завʼязаною за спиною".

"Цілком очевидно, що українці мають завдавати ударів і всередині Росії, тому, на мій погляд, це не повинно бути предметом дискусій, і я сподіваюся, що інші країни, які мають іншу позицію, змінять її", — зазначила Оллонґрен.

Важливо наголосити, що раніше скасування обмежень на використання західної зброї для ударів по російській території підтримали Латвія, Швеція, Польща та Велика Британія. Проти дозволу завдавати ударів по території РФ виступають Німеччина, Італія та Іспанія. Раніше очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель повідомив, що питання скасування обмежень обговорюватимуть під час зустрічі глав оборонних відомств країн ЄС, яке проходить у вівторок, 28 травня.

Нагадаємо, 27 травня народний депутат і очільник постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв заявив, що парламентська асамблея Північноатлантичного альянсу оприлюднила заклик до урядів країн, які є членами НАТО, дозволити Україні бити західною зброєю по території Російської Федерації. За його словами, це рішення вдалося проштовхнути в останній момент, оскільки в початковій версії декларації цього пункту не було.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.05.2024 13:51